Home Nieuws VN-Organisatie IOM: Turkije wereldleider vluchtelingenopvang verdient meer erkenning

VN-Organisatie IOM: Turkije wereldleider vluchtelingenopvang verdient meer erkenning

Turkije verdient veel meer erkenning voor het helpen van vluchtelingen, vindt het hoofd van de VN-organisatie International Organization for Migration (IOM) William Lacy Swing.

Advertentie

Momenteel wonen er zo’n 3.1 miljoen vluchtelingen in Turkije, volgens het Directoraat Generaal van het IOM. De meesten van hen, zo’n 2.8 miljoen, zijn Syriërs die hun land zijn ontvlucht waar al zes jaar een oorlog woedt. Turkije heeft tot dusver 25 miljard dollar uitgegeven voor de opvang van vluchtelingen.

De Verenigde Staten hebben tot nu toe minder dan 12.000 Syriërs opgevangen sinds het begin van de oorlog, en in Rusland zijn 7.000 Syriërs gehuisvest.

Er moet meer publieke erkenning en aandacht zijn voor het zeer gulle werk wat Turkije heeft verricht. Zowel de Turkse regering als het Turkse volk hebben veel gedaan om de grootste aantallen vluchtelingen ter wereld op te vangen,” zegt IOM Directeur Generaal William Lacy Swing in gesprek met Anadolu Agency.

AFAD, de noodhulp autoriteit in Turkije, heeft 12 miljard dollar uitgegeven aan directe humanitaire hulp in Syrië sinds 2011, in schril contrast met de 512 miljoen dollar van de internationale gemeenschap.

Volgens AFAD krijgen vluchteligen gratis gezondheidszorg, onderwijs en toegang tot de arbeidsmarkt. Zo’n 260.000 vluchtelingen worden nu nog opgevangen in 26 tijdelijke kampen waar ze toegang hebben tot scholen, ziekenhuizen, werktraining en sportfaciliteiten.

Swing zegt verder: “Ik ben hier deels om mijn dank uit te spreken naar de Turkse regering voor het opvangen van deze vluchtelingen en ze een beschermende status te geven tot dat ze terug kunnen keren naar hun huizen of zich ergens anders of in Turkije kunnen vestigen”.

De voormalige Amerikaanse diplomaat hoopt op “Nieuwe inzichten” om ‘s werelds gebrek aan gedeelde verantwoordelijkheid met betrekking tot vluchtelingen aan te pakken.