Home Nieuws VN-adviseur: Israël’s kernwapenarsenaal grootste bedreiging voor Midden Oosten

VN-adviseur: Israël’s kernwapenarsenaal grootste bedreiging voor Midden Oosten

Het geheime kernwapenarsenaal van Israël is de grootste bedreiging voor het Midden Oosten, volgens VN-mensenrechtenadviseur en analist James A. Paul.

Advertentie

Woensdag zei de voorzitter van de Buitenlandcommissie van het Amerikaanse Senaat Bob Corker dat president Donald Trump zich zo goed als zeker terug zal trekken uit het internationale kernwapenakkoord dat in 2015 is gesloten, als er geen wijzigingen worden aangebracht in het akkoord.

Maandag hield de Israëlische premier Benjamin Netanyahu via nationale televisie een powerpoint-presentatie over vermeend bewijs dat Iran toch het kernwapenprogramma doorzette, ondanks het kernwapenakkoord. VN-adviseur James Paul noemt de zogenaamde woede van Netanyahu ironisch en misplaatst.

Voor iedere goed geïnformeerde observant, is het ironisch dat Israël, wiens geheime kernwapenprogramma het meest gevaarlijke in de regio is, klaagt over de mogelijkheid van kernwapens in een buurland. Israël heeft gebruiksklare kernwapens en heeft ze al een lange tijd. Heeft Washington geklaagd of actie ondernomen? Natuurlijk niet! We leven in Alice-in-Wonderland wereld waar kernwapens bij niet-bevriende staten een bedreiging vormen voor de wereldvrede, terwijl kernwapens van onze bondgenoten worden gezien als verstandig en defensief,” aldus Paul.

Paul zei dat het onjuiste bewijs dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben geleverd over vermeende massavernietigingswapens in Irak voor de illegale westerse invasie van het land in 2003 reden geven om voorzichtig en sceptisch te zijn over Netanyahu’s claim over het vermeende Iraanse kernwapenprogramma.

In 2002 en 2003 werden we er door de CIA en MI6 van verzekerd dat Irak massavernietigingswapens van alle soorten en in grote hoeveelheden had. De VS en haar Britse bondgenoten vochten een oorlog om Irak te ontwapenen, maar vonden geen van de wapens die ze zeiden te vinden,” aldus James Paul.

Het illegale kernwapenarsenaal van Israël bestaat volgens de meest recente cijfers uit een gelekte memo van Colin Powell uit 200 kernkoppen. Westerse landen hullen zich massaal in stilzwijgen over de illegale kernwapens van Israël.

In 1986 trad de Marokkaans-Israëlische voormalig nucleair technicus Mordechai Vanunu naar buiten in de Britse pers als klokkenluider die Israëls bezit van kernwapens en ook logistieke informatie over de routes van de arbeiders op het instituut naar hun werk naar buiten bracht. Hij werd in Italië gekidnapt door de Israëlische geheime dienst Mossad en 18 jaar lang vastgezet, waaronder 11 jaar in eenzame opsluiting. Vanunu bracht niet alleen het illegale kernwapenprogramma van Israël naar buiten, maar biechtte ook op dat hij bijna zekere aanwijzingen had dat de voormalige premier van Israël, David Ben Gurion, de moord op John F. Kennedy had bevolen omdat hij zich tegen het kernwapenprogramma van Israël had gekeerd. JFK was in 1963 verwikkeld in een bitter conflict met David Ben Gurion over dat illegale kernwapenprogramma. Na de moord op JFK, maakte het Israël-beleid van Amerika een bocht van 180°. De financiële steun van Amerika ging van $40 miljoen naar $130 miljoen, waarna Israël in twee jaar tijd uitgroeide tot kernmacht.

Vorig artikelRussen tonen interesse in hypermodern Turks gevechtsvliegtuig TF-X
Volgend artikelTurkije twee maal Europees Kampioen worstelen voor vrouwen