Home Nieuws Vijftienjarige Turk jongste Grand Prix winnaar ooit

Vijftienjarige Turk jongste Grand Prix winnaar ooit

De vijftienjarige Turkse motorrijder Can Öncü heeft in zijn debuutrace in de Moto3, de Grand Prix van Valencia gewonnen. Hij wordt daarmee de jongste Grand Prix winnaar in de geschiedenis van de motorsport.

Advertentie

De Turkse motorrijder profiteerde van het gladde circuit in Valencia toen koplopers voor hem crashten. Hij begon op de vierde plek, maar stond aan het einde van de eerste ronde al op plek drie. Ook de nummer één en twee crashten allebei op het gladde circuit, waardoor Öncü de race leidde. Öncü crashte zelf ook bijna in de laatste ronde, maar corrigeerde zich snel en sloot de laatste ronde af met een voorsprong van vier seconden.

Jongste GP-winnaar ooit

Het Turks toptalent verbrak met zijn winst ook het wereldrecord van jongste GP-winnaar ooit, dat sinds 2008 aan de Brit Scott Redding toebehoorde. Öncü is met zijn vijftien jaar en 115 dagen nu de jongste GP-winnaar ooit en bovendien de eerste motorrijder sinds de Japanner Noboru Ueda in 1991, die in zijn debuut meteen de titel pakt.

Kenan Sofuoglu

Can Öncü en zijn tweelingbroer Deniz, beiden motorrijders, zijn ontdekt door wereldkampioen Kenan Sofuoglu, die nu parlementslid in Turkije is.