Home Nieuws Vijf maanden cel voor oud-PVV’er voor poging tot ontucht

Vijf maanden cel voor oud-PVV’er voor poging tot ontucht

Ex-PVV politicus Daniël van der Stoep is veroordeeld voor poging tot ontucht met minderjarige meisjes. Dat meldt de rechtbank in Den Haag.

Oud-Europarlementariër voor de PVV, Daniël van der Stoep, heeft een celstraf voor de duur van 5 maanden gekregen, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 5 jaar. Ook krijgt hij een taakstraf van 240 uren. De rechtbank Den Haag oordeelde dat hij schuldig was aan drie pogingen van seksueel verleiden van minderjarige meisjes via het sturen chatberichten en het geven van geld en cadeaus in de periode van 2012-2014. Daarbij deinsde hij er zelfs niet voor terug om één van deze meisjes cocaïne aan te bieden.

Advertentie

De man ging op een zeer geraffineerde wijze te werk. Hij heeft keer op keer de grenzen van de beïnvloedbare tienermeisjes afgetast en op sluwe en structurele wijze geprobeerd bij hen de grenzen waar mogelijk met kleine stapjes te laten opschuiven. De politicus heeft niet geaarzeld om bij de pogingen zijn seksuele verlangens te bevredigen, gebruik te maken van het leeftijdsverschil, zijn positie en status als Europarlementariër en zijn riante inkomen. Ook heeft hij getracht de meisjes te isoleren van hun omgeving. Dit blijkt uit de chatgesprekken waarin hij benadrukt dat zij niets tegen hun moeder, ouders, zus, vriend of vriendinnetje mogen zeggen. Dit alles maakt dat sprake is geweest van ernstige strafbare feiten.

De handelwijze van de dader raakt de kern van artikel 248a Wetboek van Strafrecht, waarmee de wetgever de bescherming van jeugdigen tegen seksuele verleiding voor ogen heeft gehad. De rechtbank rekent deze overtredingen van de wet de oud-Europarlementariër in hoge mate aan. Dat het uiteindelijk niet tot daadwerkelijke seksuele handelingen is gekomen, is een omstandigheid die op geen enkele wijze aan hemzelf te danken is. Verder is hij ook schuldig aan het meermalen bezitten van cocaïne.