Home Nieuws Vijf jaar cel voor onthullen staatsgeheimen

Vijf jaar cel voor onthullen staatsgeheimen

Twee journalisten van de Turkse krant Cumhuriyet, waaronder hoofdredacteur Can Dündar en Erdem Gül, zijn door de rechtbank in Istanbul veroordeeld voor het “Onthullen van staatsgeheimen”, slechts uren nadat Dündar oog in oog stond met een schutter die hem wilde neerschieten.

Advertentie

Hoofdredacteur Can Dündar werd veroordeeld tot vijf jaar en tien maanden celstraf en de Ankara vertegenwoordiger Erdem Gül tot vijf jaar en zes maanden voor het “Publiceren van geheime documenten”.

Dündar en Gül worden niet vastgezet totdat het hoger beroep is geweest bij het Hooggerechtshof en ook het uitreisverbod van Gül en Dündar is opgeheven.

De aparte zaak voor banden met een terroristische organisatie loopt nog. De twee zijn vrijgesproken van de aanklacht voor het omver willen werpen van de Turkse regering.

Dündar die hoofdredacteur is van Cumhuriyet, en Gül, de Ankara vertegenwoordiger van de krant, werden vorig jaar gearresteerd nadat ze een artikel publiceerden met beelden van een onwettige staande houding van vrachtwagens met wapens van de Turkse inlichtingendienst (MIT) die op weg zouden zijn naar de Syrische grens. Het duo werd gearresteerd op 26 november 2015 en vrijgelaten op 25 februari 2016 in afwachting van hun rechtszaak.

Volgens opeenvolgende verklaringen van de Turkse regering zou de inhoud van de vrachtwagens bedoeld zijn voor de Bayirbucak Turkmenen in Syrië en de Syrische oppositie.