Home Nieuws Vijf doden en tientallen gewonden bij PKK-terreuraanslagen

Vijf doden en tientallen gewonden bij PKK-terreuraanslagen

Bij verschillende terreuraanslagen van de terreurbeweging PKK in het zuidoosten van Turkije, zijn vijf doden en tientallen gewonden gevallen. Update 21.50 uur: Bij de aanslag in Mardin Kiziltepe zijn vier burgers om het leven gekomen. 

De PKK bracht bij het passeren van een politievoertuig een geparkeerde voertuig met explosieven tot ontploffing vlak voor het ziekenhuis in Mardin’s Kiziltepe district, nabij de Syrische grens. Volgens het lokale persbureau ILKHA zijn er vijftig gewonden gevallen bij de aanslag.

Eerder op de dag kwamen bij een aanval van dezelfde terreurbeweging in Uludere vier soldaten om het leven en raakten negen soldaten gewond.

Turkije, EU, VS en Canada erkennen de PKK als een terreurorganisatie. De PKK heeft in juli 2015 eenzijdig het staakt-het-vuren met Turkije opgezegd. Kopstuk Karayilan van de terreurbeweging riep op tot een burgeroorlog en tot het plegen van een genocide op Turken.

Sinds de strijd is opgelaaid, zijn bijna 600 mensen van het veiligheidspersoneel, waaronder militairen, politieagenten en de veelal Koerdische dorpsbewakers, om het leven gekomen, terwijl meer dan 5.000 PKK-terroristen zijn gedood bij operaties in Turkije en noord-Irak.

De PKK wordt ook door Nederland als terreurorganisatie erkend. Hoewel het bij wet uitdrukkelijk verboden is om terreur te verheerlijken, wordt het in de grootste Nederlandse steden oogluikend toegestaan dat men bij demonstraties de lappen stof met daarop het symbool van de terreurbeweging mee kan dragen. Voor zaterdag 13 augustus heeft de gemeente Amsterdam toestemming gegeven voor een pro-PKK demonstratie in het centrum die in het teken staat van het gevangen genomen PKK-kopstuk Abdullah Öcalan. De Turks-Nederlandse gemeenschap maakt zich al langere tijd zorgen vanwege de openlijke terreurverheerlijking waarop niet ingegrepen wordt.