Home Nieuws Vier doden bij protesten gele hesjes in Frankrijk, Turkije scherpt reisadvies aan

Vier doden bij protesten gele hesjes in Frankrijk, Turkije scherpt reisadvies aan

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag het reisadvies voor Frankrijk aangescherpt na de aanhoudende gewelddadige protesten in Parijs en de rest van het land. Franse media melden dat er al vier doden zijn gevallen bij de gele-hesjes demonstraties. In Nederland lijken de demonstraties vooral gekaapt door rechtsextremisten.

Advertentie

In het bericht dat gepubliceerd is op de website van het Turkse ministerie van buitenlandse zaken worden burgers die in Frankrijk leven of van plan zijn om ernaartoe te reizen aangeraden om gebieden waar wordt gedemonstreerd te mijden. Ook wordt het reizen via snelwegen en provinciale wegen afgeraden door barricades, blokkades en het sluiten van wegen.

Duizenden demonstranten met gele vesten hebben zich de afgelopen twee weken in Parijs en andere Franse steden verzameld om te protesteren tegen de controversiële belastingverhoging van Macron op brandstof en de stijgende kosten voor levensonderhoud. De brandstofprijzen in Frankrijk zijn nog altijd lager dan in Nederland. Afgelopen weekend waren er hevige gevechten in de Franse straten tussen demonstranten en politie, waar voor miljoenen euro’s aan schades ontstond. Volgens berichten in Franse media zijn er in totaal al vier mensen omgekomen bij demonstraties van de gele hesjes en zijn bijna 1.000 mensen gewond geraakt.

Hoewel de gele-hesjes demonstraties die in Frankrijk zijn geïnitieerd uit legitieme onvrede, overwaaien naar andere landen zoals België en Nederland, lijkt het er in Nederland sterk op dat het wordt gekaapt door mensen met een racistische anti-islam-agenda. Afgelopen weekend kwamen mensen in verschillende steden zoals Den Haag en Nijmegen bijeen, maar voerden vooral rechtsextremisten de boventoon. Een aantal van hen toonde zich solidair met de terroristische beweging PKK.