Home Nieuws Videobeelden tonen provocatie en geweld van sympathisanten terreurgroep PKK in Washington

Videobeelden tonen provocatie en geweld van sympathisanten terreurgroep PKK in Washington

De Turkse ambassade in Washington heeft een verklaring naar buiten gebracht over het geweld dat plaatsvond tussen twee groepen buiten de ambassadeursresidentie op het moment dat de Turkse president Erdogan op bezoek was. Sympathisanten van de terreurgroep PKK, die verantwoordelijk is voor 40.000 doden, drongen tot nabij de residentie van de ambassadeur. Videobeelden tonen aan dat het handgemeen werd geïnstigeerd door sympathisanten van de terreurgroep PKK, terwijl de Amerikaanse politie naliet om het gebied tijdig te ontruimen.

“Groepen die geaffilieerd zijn met de terreurgroep PKK, die door de VS en Turkije als een terreurorganisatie wordt aangemerkt, hebben zich op 16 mei zonder vergunning verzameld bij de Sheridan Circle in de directe omgeving van de residentie van de ambassadeur terwijl de Turkse president op bezoek was. De demonstranten begonnen op agressieve wijze de Turkse Amerikanen te provoceren die zich verzamelden om de Turkse president te begroeten. De Turkse Amerikanen reageerden uit zelfverdediging. Eén van hen raakte ernstig gewond. Het geweld en de verwondingen waren het gevolg van de niet-toegestane en provocatieve demonstratie. We hopen dat in de toekomst gepaste maatregelen getroffen zullen worden om zeker te stellen dat gelijkaardige provocatieve acties die leiden tot geweld niet plaats zullen vinden,” schrijft de Turkse ambassade in Washington in een verklaring.

Vuistslagen en schoppen

Videobeelden laten zien hoe de groep sympathisanten van de terreurgroep PKK steeds dichterbij de ambassadeursresidentie komt, terwijl de Amerikaanse politie het gebied uit veiligheidsmaatregelen juist zou moeten ontruimen. Wanneer de politieagenten dit nalaten en de groep PKK’ers halverwege de straat vuistslagen en schoppen uitdelen en met objecten in de richting van de ambassadeursresidentie gooien, grijpen omstanders en veiligheidspersoneel van de ambassade zelf in. Het geweld leidt uiteindelijk tot enkele excessen zoals het schoppen van mensen die al op de grond liggen. Daarover is in de Amerikaanse media veel ophef ontstaan. De aanleiding voor de vechtpartij wordt echter, mede door Gulenistische propagandisten, achterwege gelaten.

Provocateurs

De video van de matpartij, opgenomen door VOA – Voice of America, ging viraal nadat Gulen-activist Mahir Zeynalov deze op Twitter gooide met de tekst dat “Erdogan’s beveiligers demonstranten in elkaar sloegen”. In werkelijkheid is de aanleiding van de matpartij tussen twee groepen, de veiligheidssituatie rondom de ambassadeursresidentie waar de Turkse president op dat moment op bezoek is. Zo is de man met het witte shirt die wordt gepresenteerd als onschuldige vreedzame demonstrant die zomaar klappen krijgt, één van de provocateurs van de matpartij. Op 10 seconden in de video (onder) is te zien hoe hij andere PKK’ers aanspoort en oproept om fysiek geweld te gebruiken tegen beveiligers van de Turkse president. Enkele seconden later is op de beelden vlak naast de ambassadeursresidentie een ander ‘slachtoffer’ te zien die schopt en slaat en een megafoon naar het hoofd van een beveiliger van de Turkse president Erdogan gooit. Op video’s die door grote mediabedrijven worden getoond, worden deze beelden, die het begin tonen van het handgemeen, achterwege gelaten.

Volgens berichten zouden bij de matpartij twee Amerikaanse agenten gewond zijn geraakt. Eén van hen zou de politieagent kunnen zijn die lijkt te worden geraakt door de megafoon waarmee een PKK’er gooit en die één van de beveiligers van de president Erdogan raakt.

De nabijheid van PKK-sympathisanten wordt door de Turkse veiligheidsdiensten als een veiligheidsrisico beschouwd. De terreurbeweging PKK bedient zich regelmatig van burgervermommingen om geen argwaan te wekken en zo zelfmoordaanslagen te plegen. Zo gebruikte de PKK meer dan eens kwetsbare vrouwen die ze vermomden als een zwangere vrouw en op pad stuurden om een zelfmoordaanslag te plegen. Zo meende de terreurbeweging ook dat vrouwen “Wiens eer was aangetast”, deze konden zuiveren door levens te nemen voor de PKK.