Home Nieuws Medewerkers Saudi Arabisch consulaat verbranden documenten dag na moord op Khashoggi

[VIDEO] Medewerkers Saudi Arabisch consulaat verbranden documenten dag na moord op Khashoggi

Turkse media hebben een dag voordat de Turkse president Erdogan het complete verhaal van de moord op Khashoggi in het Saudi Arabisch consulaat naar buiten gaat brengen, nieuwe beelden bemachtigd van de dag na de moord.

Advertentie

Op de beelden is te zien hoe medewerkers van het consulaat documenten verbranden op de binnenplaats van het gebouw.

Met het geleidelijk lekken van informatie lijkt Turkije Saudi Arabië de kans te willen geven om uit zichzelf de hoofdverantwoordelijke achter de moord op de journalist af te zetten.

Achtergronden

Alle pijlen in de moord op Khashoggi lijken vooralsnog te wijzen naar Mohammed bin Salman. MbS wordt volgens oud Trump-vertrouweling Michael Wolff beschouwd als vriend van Donald Trump en zijn schoonzoon Jared Kushner. Kushner en Trump refereren volgens oud Trump-vertrouweling Michael Wolff aan MbS als ‘our guy’.

David Ignatius van de Washington Post beschreef volgens The Intercept eerder dat Kushner en Mohammad bin Salman tot in de late uurtjes samen hebben gezeten om strategieën uit te wisselen en plannen te smeden.

Toen MbS zijn weg naar de troon vrijmaakte door degenen voor hem uit de weg te ruimen, was het Kushner die hem in oktober 2017 voorzag van namen uit de koninklijke familie die de roekeloze kroonprins niet zagen zitten. In november begon MbS zijn anti-corruptie purge, waarbij een dozijn leden van de koninklijke familie werden vastgezet in het Ritz-Carlton in Riyad. Officieel heeft Kushner MbS niet van informatie voorzien, maar tegenover de kroonprins van de Verenigde Arabische Emiraten Mohammed Bin Zayed, zou MbS hebben gepocht dat hij Kushner in zijn zak heeft.

Israël en de Trump-regering zijn blij met de nieuwe Saudische kroonprins, maar dat geldt minder voor de traditionele bondgenoten van Saudi Arabië, zoals Turkije en Qatar. Met de brute moord op Khashoggi op Turks grondgebied, waarmee MbS ongetwijfeld een sterke boodschap had willen afgeven aan kritische Arabieren, lijkt hij zich nu verslikt te hebben in de professionaliteit van de Turkse inlichtingendiensten en de politieke kundigheid van de Turkse president Erdogan.