Home Opinie Video: “Geert Wilders getraind in Israël”

Video: “Geert Wilders getraind in Israël”

Filmmakers Joost van der Valk en Mags Gavan maakten in 2010 een documentaire (video onderaan) over de controversiële man met het geblondeerde haar, Geert Wilders. De leider van extreemrechts Nederland zou op een VVD kerstborrel in 1991, op 28 jarige leeftijd, uit de school hebben geklapt dat hij is getrouwd met een Israëlische, zelf een Israëlisch paspoort bezit en is getraind in Israël. Hij zou naar eigen zeggen zelfs gemarteld zijn als onderdeel van die, zoals hij het zelf beschreef, “harde training” en dat zijn carrière niet door hemzelf, maar door anderen voor hem uitgestippeld wordt. Zo zou hij in dezelfde verklaring gezegd hebben dat de scheiding van zijn eerste vrouw en het huwelijk met zijn huidige partner gearrangeerd was zonder zijn tussenkomst.

Advertentie

Geert Kwint verklaring

Drie jaar voor de verschijning van de docu, berichtte De Volkskrant “…ook bij de Mossad, de geduchte geheime dienst van Israël, kan hij terecht. In 2004 meldt hij dat de Mossad de Nederlandse inlichtingendienst AIVD heeft gewaarschuwd dat terreurcellen in onder meer de Benelux over chemische wapens beschikken. Dat heeft hij vernomen tijdens gesprekken met hoge functionarissen in het Mossad-hoofdkwartier. De contacten van Wilders in Israël zijn zo goed dat de Nederlandse ambassade in Tel Aviv geen programma hoeft te maken als hij naar Israël komt, maar alleen de wapenvergunningen voor zijn lijfwachten moet regelen, aldus een welingelichte bron.

Geert Wilders zijn voorliefde voor Israël blijkt ook uit zijn lange lijst met contacten die hij in Nederland heeft. Zo had Wilders als VVD-Kamerlid lange tijd een medewerker die rechtstreeks afkomstig was van de Israëlische ambassade. Deze voormalige rechterhand, Elliott Wagschal, wil echter geen vragen beantwoorden over zijn werkzaamheden voor de parlementariër: ‘Ik praat niet over mijn vroegere baas’.”

Ook John Manheim, voormalig bestuurder bij het CIDI [Israëlische lobbygroep in Nederland] van 01-01-1986 tot 09-03-2010, waarvan 11 jaar als voorzitter, behoort tot het netwerk van Geert Wilders. Zo zouden ze samen campagne hebben gevoerd voor de VVD in Tel Aviv en omstreken, om Israëlisch-Nederlandse stemmen te werven. Op het symposium ter ere van John Manheim’s vertrek bij het CIDI, spraken er een breed scala aan machtige mensen zoals ex-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin, de Israëlische minister van Atoomenergie Dan Meridor, de Canadese top-jurist en parlementariër Irwin Cotler, ex-NAVO-chef De Hoop Scheffer en de vroegere terrorisme bestrijder en onderkoning van Irak, Paul Bremer III.
Mannheim zou evenals PvdA’er Harry van den Bergh lijntjes hebben met de Israëlische dronefabrikant Elbit Systems. Tot Manheims old boys network behoren onder andere ook de van Nazisympathieën verdachte Europarlementariër Hans van Baalen.

Diagram rond Hans van Baalen, inclusief John Manheim en CIDI

Manheim is enkele maanden na zijn vertrek bij het CIDI, in juli om precies te zijn, benoemd tot Honorair Consul voor het consulaat van de staat Israël in Wassenaar.