Home Nieuws Video: “1 MILJOEN Tsjetsjenen demonstreren tegen Charlie Hebdo in Grozny”

Video: “1 MILJOEN Tsjetsjenen demonstreren tegen Charlie Hebdo in Grozny”

Volgens Russische bronnen zouden vandaag meer dan 1 miljoen Tsjetsjenen hebben gedemonstreerd uit protest tegen het Franse tijdschrift Charlie Hebdo’s “vulgaire en immorele” cartoons van de profeet Mohammed. De Britse kranten spreken van enkele tientallen duizenden demonstranten.

Advertentie

Ze droegen borden met daarop de tekst “handen af van de profeet Mohammed” terwijl ze door de belangrijkste verkeersader van Grozny, de hoofdstad van Tsjetsjenië, liepen.

Het Franse tijdschrift publiceerde vorige week een foto van de profeet waarop hij huilend werd afgebeeld, na de aanslag op de hoofdredactie van het blad.

“We zullen een doorslaggevende demonstratie lanceren tegen de vulgariteit, immoraliteit, gebrek aan cultuur en schaamteloosheid van degenen die de karikaturen van de profeet Mohammed (vrede zij met hem) hebben getekend”, schreef de Tsjetsjeense leider en waarnemend president van Tsjetsjenië Ramzan Achmadovitsj Kadyrov online. “We waarschuwen openlijk dat we hier geen gelijksoortige acties zullen tolereren”.

Kadyrov zei eerder dat hij 1 miljoen mensen verwacht op de demonstratie. De door Kremlin gesteunde leider, die zich verzet tegen een opstand dat als doel heeft om een islamitische staat te vestigen in het islamitische noorden van de Kaukasus, heeft zijn eigen vorm van islam gecultiveerd, waarvan critici zeggen dat het niet binnen de Russische wetgeving past.

Massabijeenkomsten georganiseerd in de regio worden doorgaans gehouden om Kadyrov’s trouw aan Moskou te laten zien. Ongeveer 100.000 mensen liepen vorig jaar in Grozny mee tijdens een bijeenkomst ter ere van de verjaardag van president Vladimir Poetin.

Sommige deelnemers van andere bijeenkomsten hebben de Tsjetsjeense autoriteiten bekritiseerd en gaven aan dat ze werden gedwongen om de bijeenkomst bij te wonen.

Enkele door de staat gecontroleerde en Kremlin-vriendelijke media in Rusland, hebben vraagtekens gezet bij de vrijheid van meningsuiting, nadat er in Rusland een wet is aangenomen die het illegaal maakt om mensen te beledigen op basis van geloofsovertuiging.