Home Nieuws Via nepaccounts proberen onbekenden Koerden tegen Turken op te zetten

Via nepaccounts proberen onbekenden Koerden tegen Turken op te zetten

Concrete stappen tegen de persoon of personen die zijn identiteit misbruiken worden nog niet gezet. Erim Ugurlu, bestuurslid bij de Turkse Federatie Nederland, is voor een tweede keer het slachtoffer van online identiteitsdiefstal.

Advertentie

Anonieme belagers

Zijn belagers opereren anoniem, via sociale media. In juni, in dezelfde maand dat een Turkse moskee in Dordrecht wordt bestormd door gewapende sympathisanten van de terreurgroep PKK, wordt er een fake Facebookaccount opgezet onder de naam Tukem Ulku Ocagi, waarop foto’s zijn geplaatst van de stichting en haar bestuursleden. Op 1 november worden er valse Twitteraccounts aangemaakt onder de namen @ErimUgurlu_ en @TukemUlkuOcagi. In de bio van het Tukem-profiel staat in het Turks “Tukem Ulku Ocagi Resmi Sayfasidir”, wat in het Nederlands “Dit is de Officiële pagina van Tukem Ulku Ocagi” betekent. Tukem Ulku Ocagi is een Turkse vereniging in Amsterdam die is aangesloten bij de Turkse Federatie Nederland. Via het nep-account worden meerdere berichten de wereld ingestuurd, waarin wordt opgeroepen tot geweld tegen Koerden. Binnen zeer korte tijd vinden de Tweets van het nep-account een weg naar sympathisanten van de terreurgroep PKK, die de vereniging en haar bestuursleden ervan beschuldigen haat te zaaien. Bestuurslid Erim Ugurlu is verbaasd wanneer hij de Tweets onder ogen krijgt en besluit aangifte te doen van identiteitsdiefstal.

Een voorbeeld van een tekst die in november vanaf het nep-account werd verspreid luidt “Vanaf nu gaan we Koerdische verenigingen in Amsterdam die door PKK gefinancierd worden bekogelen! Geen genade meer voor Koerden!”. De persoon of personen achter het account deelden toen ook foto’s van dode dieren met het bijschrift “Ook de dieren van de Koerden moeten dood. Zijn ook allemaal PKK-terroristen”.

Nep-Accounts

Terwijl de bedreigingen aan het adres van de Turkse vereniging en haar bestuursleden langzaam weg waren geëbd, wordt op 21 februari 2017 weer een nep-account aangemaakt. Dit keer op naam van Erim Ugurlu wiens echte account de naam @Erim40 draagt. De foto op het nep-account @ErimUgurlu40 is vanaf zijn Facebookprofiel gepikt. De Tweets hebben een nagenoeg identieke signatuur als in november: Haat en geweld propageren tegen bevolkingsgroepen uit naam van de persoon die zij tot doelwit proberen te maken. De Tweets bereiken binnen korte tijd weer PKK-terroristen en pro-PKK bloggers/prominente Twitteraars die het voor waar aannemen.

Iedereen is gelijk

Het effect van de identiteitsdiefstal en de neptweets waarin wordt opgeroepen tot haat tegen bevolkingsgroepen is merkbaar bij Ugurlu. DutchTurks heeft inzage gehad in de inbox van het bestuurslid, die inmiddels honderden doodsbedreigingen ontvangt. Van de dader, die mogelijk een gevangenisstraf riskeert voor identiteitsdiefstal en aanzetten tot haat tegen bevolkingsgroepen, ontbreekt tot op heden nog ieder spoor. Duidelijk is dat degene die de Twitteraccounts beheert, zijn of haar weg weet om iets onder de aandacht van de terreurbeweging PKK te brengen. Ugurlu zegt dat hij weer aangifte heeft gedaan en hoopt dat de dader snel gepakt zal worden. “Wij roepen niet op tot geweld. Voor ons is iedereen gelijk,” aldus Ugurlu.

Update:
Dezelfde tweets die via het nepaccounts werden verstuurd, worden in maart 2018 weer in omloop gebracht om Koerden en Turken tegen elkaar op te zetten en de goede naam van Erim Ugurlu en de Turkse Federatie Nederland te besmeuren:

Wie over informatie beschikt die kan leiden tot de aanhouding van de dader of daders van deze identiteitsdiefstal en opruiing wordt verzocht om zich bij de politie te melden.