Home Nieuws Verslagen Armenië geeft nederlaag tegen Azerbeidzjan toe

Verslagen Armenië geeft nederlaag tegen Azerbeidzjan toe

Armenië, Azerbeidzjan, Pashinyan, Aliyev

Een verslagen Armenië heeft maandag bij monde van de Armeense premier Nikol Pashinyan de witte vlag van overgave gehesen na overweldigende militaire verliezen in het door Armenië bezette Nagorno-Karabach. Pashinyan zegt dat het een pijnlijk moment was om de overeenkomst te tekenen met de leiders van Rusland en Azerbeidzjan. In Azerbeidzjan is de bevolking in een jubelstemming, terwijl in Armenië onlusten zijn uitgebroken waarbij de parlementsvoorzitter is gelyncht. De overeenkomst voorziet in het overhandigen van bezette gebieden aan Azerbeidzjan en corridors tussen Armenië en Khankendi (Stepanakert) en Nachitsjevan en Azerbeidzjan. Laatstgenoemde corridor opent een directe landverbinding tussen Turkije en de Turkse wereld.

Ik heb een overeenkomst getekend met de presidenten van Rusland en Azerbeidzjan voor het beëindigen van de Karabach-oorlog,” aldus Pashinyan in een verklaring op Facebook. Zijn beslissing zou gebaseerd zijn op een “Diepe analyse van de militaire situatie“. Zijn vrouw Anna Hakobyan zat op dat moment nog aan het front.

Advertentie

Dat de beslissing van Pashinyan gebaseerd is op de militaire situatie is een aanwijzing dat schattingen over de destructie van het Armeens leger in de juiste richting zijn. Sinds de strijd over door Armenië bezet Nagorno-Karabach op 27 september losbarstte zijn er door Azerbeidzjan 138 tanks, 31 luchtverdedigingssystemen, 16 radarstations, 90 Multiple Launch Rocket Systems, 49 gepantserde gevechtswagens, 386 trucks, voertuigen en jeeps, 167 artillerie-eenheden en 10 communicatiestations/jammers vernietigd. De verliezen bedragen aan Armeense zijde in totaal 1.9 miljard dollar, zo’n 15% van het Bruto Binnenlands Product van Armenië.

Zowel het Armeens leiderschap als media hebben sinds de strijd eind september losbarstte volgehouden dat Armenië de strijd aan het winnen was, terwijl het militair superieure Azerbeidzjan grote schade toebracht aan het Armeens leger. Zelfs over steden die waren bevrijd door Azerbeidzjan werd steevast gelogen tegen het Armeense publiek. De verontwaardiging na de capitulatie was om die reden dan ook groot in de Armeense hoofdstad Yerevan waar onlusten uitbraken, waarbij parlementsvoorzitter Ararat Mirzoyan uit zijn auto is gesleurd en gelyncht en Armenen het parlement zijn binnengedrongen.

De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev zei in een toespraak dat Pashinyan wel moest tekenen nadat Azerbeidzjan haar territorium bevrijdde van de bezetting, in het bijzonder het culturele hart van Shusha dat in de Azerbeidzjaanse geschiedenis een belangrijke plek inneemt. Het stadje is ook strategisch vanwege haar nabijheid tot Khankendi (Stepanakert). Aliyev zegt dat het “Bakoe’s ijzeren vuist was die de Armeense premier tot tekenen dwong en dat de Armeense premier te beschaamd was om te tekenen tijdens de ceremonie en als een lafaard later zal tekenen“. Desalniettemin is niet iedereen blij met de “concessies” van Armenië, omdat de oppositie in Azerbeidzjan denkt dat het land alle gebieden had kunnen bevrijden. Ook het binnenhalen van Russische troepen in de regio wordt gezien als een verlies. Een van de bepalingen in de overeenkomst is dat er een corridor wordt geopend tussen de exclave Nachitsjevan en Azerbeidzjan. Dit zou betekenen dat er vanuit Turkije een directe verbinding is met de Turkse wereld.

Met de overeenkomst draagt Armenië grote delen van Nagorno-Karabach, dat internationaal wordt erkend als Azerbeidzjaans grondgebied, overgedragen aan Azerbeidzjan. Onderdelen van de deal zijn als volgt:
1. Een staakt-het-vuren langs de gehele frontlinie start op 10-11-2020 om 0:00 uur.
2. De regio Aghdam zal voor 20 november 2020 door Armenië overgedragen worden aan Azerbeidzjan.
3. Langs de frontlinie bij Nagorno-Karabach en langs de Lachin corridor zal een Russische “vredesmacht” van 1.960 soldaten met lichte wapens, 90 APC-voertuigen en 380 voertuigen en speciaal gereedschap.
4. De duur van het verblijf van Russische troepen is 5 jaar met een automatische verlenging van 5 jaar als geen van de partijen uit de overeenkomst wil stappen zes maanden voor het verstrijken van de overeenkomst.
5. Er zal een centrum voor de vredesmacht worden opgezet die toe zal zien op het staakt-het-vuren. Armenië zal de regio Kelbejer voor 15 november 2020 overhandigen aan Azerbeidzjan en Lachin voor 1 december 2020, terwijl het recht van overpad zal verlenen vanuit Armenië naar Nagorno-Karabach.
6. De partijen zullen in de komende drie jaar een plan opzetten om nieuwe verkeersroutes langs de Lachin corridor te bouwen tusen Armenië en Khankendi (Stepanakert). Russische troepen zullen de route bewaken. De Azerbeidzjaanse republiek garandeert de veiligheid van het verkeer, personen en goederen in beide richtingen.
7. Internally displaced persons (IDP’s) en vluchtelingen zullen terugkeren naar Nagorno-Karabach en nabijgelegen gebieden die onder de controle staan van de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen.
8. Krijgsgevangenen en doden worden uitgewisseld.
9. Alle economische en transportlinks in de regio zijn vrijgegeven. Armenië opent een corridor tussen Azerbeidzjan en Nachitsjevan en staat het vrije verkeer van personen, voertuigen en goederen in beide richtingen. De partijen zullen een nieuwe route aanleggen tussen Azerbeidzjan en Nachitsjevan. Rusland zal toezien op de route.

Het grensconflict tussen Azerbeidzjan en Armenië laaide 27 september op toen Armeense troepen Azerbeidzjaanse burgers en militairen aanvielen. De Armeense bezetting van Nagorno-Karabach begon in 1991 en leidde tot etnische zuiveringen zoals in Khojaly (Hocali), waar Armeense troepen met behulp van het 366e Russische regiment het plaatsje binnenvielen en 613 burgers, waarvan 63 kinderen, 106 vrouwen en 70 ouderen op gruwelijke wijze vermoordden en post mortem verminkten. Intussen zijn er vier VN veiligheidsraad resoluties en twee resoluties van de Algemene Vergadering van de VN aangenomen waarin wordt geëist dat Armenië haar bezettingsmacht terugtrekt uit Azerbeidzjaans grondgebied.