Home Opinie Verrek! We worden paranoïde!

Verrek! We worden paranoïde!

Gisteren was ik voor de zoveelste keer bij mijn vertrouwde visboer om gebakken vissen te halen. Het was iets over 5 uur. Ik heb mijn bestelling doorgegeven, afgerekend, mijn klantenkaart zorgvuldig door de pinautomaat gehaald en plaatsgenomen op de houten driezitter. Zoals gebruikelijk werd het steeds drukker en drukker. De aftelling voor de avondmaaltijd was namelijk begonnen: Nederlanders eten exact om 6 uur! Ik zag dat het personeel het niet bij kon benen. Op dat moment kwam een oud mevrouwtje van achteren, met in haar hand een bakje met daarin één harinkje die in tien tot twaalf mootjes waren gehakt. Alle stukjes waren voorzien van een rood-wit-blauw vlaggetje. Ze legde het bakje voorzichtig op de koelvitrine en begon het personeel te helpen. Toen ze het bakje neerlegde stond ik met een reflex op en plofte met dezelfde snelheid neer op mijn houten zitplek. Ik begon in mezelf na te denken. ‘Zou ze het bakje daar gelegd hebben omdat het voor de wachtende klant zo lang duurt en ons blij wil maken met een stukje haring of is dat bedoeld voor iets anders??? Ze heeft het vast daar neergezet om haar klanten te pleasen, maar zeker weet ik het ook niet en durf daarom de haring niet aan te raken.

Advertentie

Stel je eens voor dat ze zich omdraait en mij keihard afblaft: ‘Blijf met je poten van de haring af! Dacht je nou dat ik het voor jou heb klaargemaakt. Wat denk je wel niet, tuig’! Of dat alle andere wachtende klanten kleinerende opmerkingen maken: Gratis hé! Graaier! Tuig! De raarste scenario’s flitsen voor mijn ogen.

Heel Nederland staat door een Zaanse Turk op z’n kop. De reputatie van de Nederlandse Turken heeft sinds de couppoging in Turkije een behoorlijke deuk opgelopen. Stel je nou eens voor dat ik op het moment van reiken naar dat stukje haring gefilmd word door een klant en mijn beelden worden op youtube gegooid. Titel: BaardTurk pakt brutaal een haring bij zijn staart! Neeee ik wil niet  bijdragen aan dat negatieve imagovorming van de Turken in Nederland. Oooh mijn God! Wat gebeurt er toch met mij. Word ik paranoïde. Mijn angst wordt onderbroken door een vriendelijk stem: ‘Uw bestelling is klaar meneer’. Ik bedank de visboer en ga als een speer er vandoor.

– Ingezonden stuk –