Home Nieuws Verplichte quarantaine voor reizigers uit “risicolanden” van de baan

Verplichte quarantaine voor reizigers uit “risicolanden” van de baan

quarantaine
Illustratieve foto: Pixabay / Engin Akyurt @enginakyurt

De verplichte quarantaine van twee weken voor reizigers uit zogeheten risicolanden is van de baan. Het kabinet ziet ervan af om reizigers uit landen die met code oranje zijn aangemerkt verplicht thuis te houden. Teruggekeerde Nederlanders krijgen wel een dringende oproep van het kabinet mee om twee weken binnen te blijven.

Het kabinet onderzoek wel met spoed hoe reizigers geregistreerd kunnen worden en overweegt om steekproefsgewijs te controleren of mensen zich houden aan de quarantaine. Ook doet het kabinet een beroep op werkgevers en scholen om te stimuleren dat werknemers en scholieren thuis kunnen werken en studeren.

Advertentie

Voor reizigers uit veilige landen geldt nog steeds dat er geen sprake is van een quarantaine. Hoe de reisadviezen tot stand zijn gekomen en waarom coronabrandhaarden binnen de EU als veilig worden aangemerkt, terwijl een veilig land als Turkije als code oranje wordt aangemerkt, daarover is nog veel onduidelijkheid.

In coronabrandhaarden Spanje, Italië en Frankrijk zijn er in totaal respectievelijk 28.445, 35.154 en 30.265 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting van het coronavirus. In Turkije, een land met 85 miljoen inwoners waar verscherpte maatregelen gelden om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn er in totaal 5.728 mensen overleden. In Nederland zijn er inmiddels 6.149 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.