Home Nieuws Veroordeel de Turkse interventie in Syrië niet zomaar

Veroordeel de Turkse interventie in Syrië niet zomaar

Ik ben vandaag gevraagd door het AD.nl om namens ons nieuwsplatform een korte reactie over de Turkse interventie tegen de terreurorganisatie PKK in Syrië te geven. Hoewel ik een langer betoog had ingestuurd, moest deze door ruimtegebrek ingekort worden. Mijn volledige reactie vindt u hieronder. Het artikel leest u HIER.

Advertentie

Vraag: Wat kun jij zeggen over de spanning die deze operatie in NL oplevert tussen Turken en Koerden hier?

Antwoord:
“Ik denk dat je de omvang van PKK-aanhangers in perspectief zou moeten plaatsen. In Nederland zijn er voor zover ik weet geen cijfers over bekend, maar volgens het Duitse BfV zijn er in Duitsland zo’n 14.500 PKK-aanhangers. Op een populatie van naar schatting 800.000 Koerden is dit nog geen 2%.

Hoewel het eerder weleens tot confrontaties kwam tussen PKK-aanhangers en Turkse Nederlanders denk ik niet dat er spanningen zullen zijn tussen beide groepen. Ik spreek expliciet niet van Koerden, omdat ik tegen de generalisering van Koerden met de ook door Nederland als terroristisch aangemerkte PKK ben. Koerden zijn zeer divers in hun opvattingen. Zo heb je in Nederland Koerden die ook voor de AK-Partij van Erdogan stemmen en Koerden die op de nationalistische partij MHP stemmen en deze operatie in het noordoosten van Syrië ondersteunen.

Ik denk dat de nuance in het debat hierover ontbreekt. Ik zie mensen schrijven dat er een genocide aanstaande is en politieke partijen over elkaar heen buitelen om de interventie te veroordelen, zonder naar de argumenten van Turkije te luisteren. De Amerikanen hebben jarenlang een terreurbeweging gebruikt om een andere terreurbeweging mee te bestrijden. Beleidsmakers in Washington voorzagen destijds al dat dit problemen zou geven met Turkije, aangezien de groep al decennia bomaanslagen pleegt in Turkije. Turkije vangt op een bevolking van 80 miljoen 4 miljoen vluchtelingen op uit Syrië, waaronder 200.000 Syrische Koerden. De EU wil ze niet opvangen, de EU wil ook haar onderdanen niet terug die bij de terreurbeweging ISIS hebben gezeten. Kortom een onhoudbare situatie in Turkije en aan haar grenzen.

Samenvattend denk ik niet dat er spanningen zullen zijn tussen Turken en Koerden, maar ik vrees wel dat PKK’ers weer over zouden kunnen gaan tot het aanvallen van moskeeën en verenigingen, zoals ook in Rotterdam gebeurde bij een overwegend Koerdisch-islamitische vereniging (Geylani). Maar ik hoop dat het er niet van komt”

Media stellen Koerden gelijk aan terroristen: doelbewuste misleiding of onkunde?