Home Nieuws Vermoeden censuur Nieuwsuur na onleesbare reacties op Facebook

Vermoeden censuur Nieuwsuur na onleesbare reacties op Facebook

Sociale Mediagebruikers zetten vraagtekens bij het moderatiebeleid van NOS Nieuwsuur onder het item getiteld “Koerden boos om terugtrekken VS: Het voelt als verraad“, waarin de Syriër Peshmerga Morad kritiekloos wordt geïnterviewd en waarin hij de ene na de andere feitelijke onjuistheid debiteert. Inhoudelijke reacties die onwaarheden uit het artikel weerleggen, worden gecensureerd op de Facebookpagina van Nieuwsuur.

Advertentie

In het item wordt Peshmerge Morad die zich eerder manifesteerde als activist van het actiecomité Hart voor Afrin, dat begin dit jaar werd ontvangen door de buitenlandcommissie van de Tweede Kamer, stelt dat Turkije de Koerden als aartsvijanden ziet. Een onverholen leugen. Dit containerbegrip van Koerden, alsof Koerd een synoniem is voor de terreurbeweging PKK, wordt kritiekloos gepubliceerd door de redactie van Nieuwsuur. Andere visies, zoals dat van de onterecht beschuldigde partij, worden niet weergegeven in het artikel.

Sociale Mediagebruikers reageren dan ook inhoudelijk op wat er door zowel Nieuwsuur als de geïnterviewde gesteld wordt. DutchTurks werd getipt door een Facebookgebruiker die een inhoudelijke reactie had geplaatst onder het item, maar opmerkte dat hij alleen zijn eigen reactie kon zien. Ook via het account van een vriend zag hij zijn reactie, maar via een anoniem openbaar account verdwijnt zijn reactie ineens.

Facebook spamfilter

Facebook biedt paginabeheerders de mogelijkheid om op basis van een spamfilter vooraf reacties te modereren die bijvoorbeeld te grove taal bevatten. Ook DutchTurks maakt gebruik van een dergelijk moderatiefilter, waardoor reacties met scheldwoorden bij voorbaat al niet door de keuring komen en alleen zichtbaar zijn voor de schijver. Één van de geblokkeerde reacties op Nieuwsuur bevat echter geen scheldwoorden en levert inhoudelijke kritiek op wat er in het artikel gesteld wordt. Ook de andere huisregels van Nieuwsuur, zoals “Houd het zakelijk, plaats inhoudelijke reacties, bevorder de discussie” worden niet overtreden. Tenminste negen andere reacties zijn niet zichtbaar onder het item van Nieuwsuur.

Een deel van het bericht dat Nieuwsuur censureerde vestigt de aandacht op de Koerden die uit Noord-Syrië voor de terreurbeweging PKK zijn gevlucht naar Turkije en het feit dat de PKK kinderen ontvoert en dwingt om te vechten. Een relevant gegeven, aangezien het artikel juist gaat over de YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK.

PKK kindsoldaten

Er missen alleen nog een paar alinea’s waarin vermeld wordt hoeveel Koerden (500.000) uit Noord Syrië zijn gevlucht voor de PKK (YPG) naar Turkije. Verder wordt er niks vermeld over de PKK die iedereen in Noord Syrië dwingt om de wapens op te pakken en te vechten. Kinderen (jongens en meisjes) die ontvoerd en gedwongen worden om te vechten is heel normaal bij de PKK. Zoek maar eens in Google naar kind soldaat PKK,” aldus één van de Sociale Mediagebruikers.

Waar zijn de tien reacties?

Onder het item van Nieuwsuur zouden op het moment van schrijven 61 reacties moeten zijn, maar in werkelijkheid worden 51 reacties weergegeven. Één van die reacties, zo heeft DutchTurks kunnen inzien, is inhoudelijk, zakelijk en niet beledigend. Rest de vraag waarom Nieuwsuur zich niet alleen leent voor het publiceren van eenzijdige informatie, maar ook over waarom inhoudelijke reacties niet gezien mogen worden op het forum van Nieuwsuur, een uit belastingmiddelen betaald platform dat ons van objectieve informatie zou moeten voorzien.

Nepnieuwsuur in aanloop naar Turks offensief tegen terreurbeweging PKK