Home Nieuws ‘Vermiste journalist Jamal Khashoggi in stukken gehakt in consulaat Saudi Arabië in...

‘Vermiste journalist Jamal Khashoggi in stukken gehakt in consulaat Saudi Arabië in Istanbul’

De Saudische journalist Jamal Khashoggi die vorige week verdween is mogelijk vermoord en in stukken gehakt in het consulaat van Saudi Arabië in Istanbul. Khashoggi woonde lange tijd in zelf opgelegde ballingschap in de VS en was in het Saudisch consulaat in Istanbul om het papierwerk te regelen zodat hij kon trouwen met zijn Turkse verloofde. De Turkse president zegt dat de Saudiërs moeten aantonen dat Khashoggi het consulaat weer heeft verlaten.

Advertentie

Turkse autoriteiten geloven dat Jamal Khashoggi in het Turkse consulaat is vermoord. Volgens een eerste onderzoek zou Khashoggi wel het consulaat in zijn gegaan, maar er niet levend uit zijn gekomen. Gevreesd wordt dat Khashoggi in stukken is gehakt en in diplomatieke koffers uit het consulaat zijn verplaatst.

In stukken gehakt

Volgens een Turkse politiebron zou Khashoggi, die kritische stukken schreef over het Saudische regime, bruut zijn mishandeld, vermoord en in stukken zijn gehakt. Tegenover Middle East Eye reageert de Turkse official dat alles is opgenomen om te bewijzen dat Khashoggi is vermoord. Het beeldmateriaal zou vervolgens uit het land zijn gesmokkeld.

Erdogan verwacht volledige medewerking Saudi Arabië

President Erdogan zegt dat het de politieke en menselijke plicht is van Turkije om de vermissing van Khashoggi nauwgezet te volgen. “Medewerkers van het consulaat kunnen zich er niet van af praten door te zeggen dat hij [uit het consulaat] is vertrokken,” aldus Erdogan. Turkije heeft de Saudische ambassadeur twee keer op het matje geroepen en eist volledige medewerking van de Saudiërs in de zoektocht naar Khashoggi, inclusief medewerking om het consulaat te doorzoeken.

Er zijn volgens andere berichten een dozijn Saudische diplomaten in en uit Turkije gevlogen parallel aan de verdwijning van Khashoggi. Ook dat wordt meegenomen in het onderzoek. De Turkse president zegt daarnaast dat het de plicht is van Saudi Arabië om aan te tonen, desnoods met videobeelden, dat Khashoggi weer uit het consulaat is vertrokken.

Saudische misdaden

Gevreesd wordt dat de criticaster van het Saudisch regime en in het bijzonder de door het westen geprezen kroonprins Mohammed Bin Salman, die door de Trump-regering wordt aangeduid als ‘onze man’, in stukken is gehakt en in diplomatieke koffers uit het consulaat is verplaatst. Berichten van die strekking zijn overgebracht aan de Turkse vrienden van de journalist. Khashoggi is een criticaster van kroonprins MBS en uitte zich kritisch over de Saudische oorlogsmisdaden in Jemen.

De Turkse verloofde van Jamal Khashoggi, Hatice Cengiz, zegt dat ze niet kan geloven dat haar geliefde dood is.

Zijn collega Karen Attiah bij de Washington Post is ontdaan door berichten over zijn dood.