Home Nieuws Verminking PKK-terroriste Afrin blijkt verzonnen

Verminking PKK-terroriste Afrin blijkt verzonnen

De terreurbeweging YPG-PKK en familieleden van de vrouw die onlangs voor krantenkoppen wereldwijd zorgde, ontkrachten op eigen houtje het verhaal van de verminking door het Nationaal Syrisch Leger (NSL) in Afrin.

Advertentie

Afgelopen week werd door westerse pro-PKK interventieactivisten het nepnieuws rondgepompt van YPG-terrorist Barin Kobane, wiens borsten eraf gesneden zouden zijn en wiens lichaam zou zijn verminkt door NSL-strijders, die samen met de Turkse Strijdkrachten optrekken tegen de terreurbeweging PKK in Afrin. Het verhaal blijkt bij elkaar verzonnen te zijn, zo blijkt uit verschillende verklaringen van de terreurbeweging zelf en van familieleden van de omgekomen vrouw.

Het nepnieuws werd onder andere door activisten Mutlu Civiroglu, Wladimir van Wilgenburg, Gissur Simonarson, Harald Doornbos en zijn vrouw Jennan Moussa, bekende voortvluchtige FETÖ-verdachten en pro-PKK accounts rondgepompt op sociale media, waar een video (Kijken op eigen risico) van de omgekomen vrouw met gruwelijk letsel veel gedeeld is. Op de beelden zijn een groep NSL-strijders te zien die zich rondom het lichaam van de vrouw Barin Kobane verzamelen, terwijl één van hen zijn voet op haar lichaam plaatst en een ander zegt dat hij dat niet moet doen. De torso van de vrouw is ernstig toegetakeld. Volgens pro-PKK activisten doordat de NSL-strijders haar hebben verminkt.

Volgens een eerste verklaring van de terreurbeweging YPG-PKK dat door eigen media werd gedeeld, zou Barin Kobane echter “Gevallen zijn” bij een “Zelfopoffering“. Kobane zou volgens PKK-media tot het einde gevochten hebben bij Bulbul en zich toen “Hebben opgeblazen omringd door vijanden“. Dat verhaal werd offline gehaald toen het verhaal van de verminking viraal begon te gaan. De broer van Kobane -wiens echte naam Amina Omar is-, Aref Mustafa Omar, bevestigt tegenover AFP ook het verhaal van “Zelfopoffering” en zegt dat zijn zus zichzelf heeft opgeblazen omdat ze niet gevangen genomen wilde worden.

De Syrische oppositie in Turkije heeft ondanks het nepnieuws dat verspreidt wordt over de verminking een comité ingesteld dat onderzoek moet doen naar dergelijke aantijgingen.