Home Nieuws Vermeende terrorist is verwarde schutter, man met ‘Midden Oosters uiterlijk’ blijkt witte...

Vermeende terrorist is verwarde schutter, man met ‘Midden Oosters uiterlijk’ blijkt witte veteraan

Ian David Long, de Amerikaanse veteraan die twaalf mensen en daarna zichzelf doodschoot in Californië op 8 november 2018.

Een schutter in de Verenigde Staten heeft donderdag 12 mensen doodgeschoten in een bar in Californië. Op het moment van de terroristische daad waren er meer dan 100 mensen in de bar aanwezig. Rechts-radicale Twitteraars en ABC-news spraken al snel van een man met een “Midden Oosters uiterlijk”, maar de dader bleek al gauw een witte veteraan. Op sociale media is ophef om de moordpartij, maar ook over het gedrag van extreemrechtse opinieterroristen onmiddellijk na de schietpartij.

De 28-jarige veteraan Ian David Long schoot 12 mensen dood, voordat hij de hand aan zichzelf sloeg in Borderline Bar & Grill in Californië, ten noordwesten van Los Angeles. Over zijn motieven is nog niets bekend.

Uitgezonden naar Afghanistan

David Long diende bijna vijf jaar lang in het Amerikaans leger en werd zeven maanden lang uitgezonden naar Afghanistan tussen november 2010 en juni 2011, waar hij als machinegeweerschutter fungeerde. In die periode werden de meeste Amerikaanse soldaten in Afghanistan gedood. Long verliet het Amerikaans leger twee jaar later, in 2013.

Opinieterrorisme

Op sociale media is veel ophef ontstaan over rechtsextremistische bloggers en ander uitschot dat van de schietpartij misbruik wilde maken door het toe te schrijven aan mensen met een ‘Midden Oosters uiterlijk‘. Zij verschuilen zich achter een vermeende verklaring van een getuige, dat door ABC-journalist Jory Rand naar buiten werd gebracht en later werd teruggetrokken. Onder de rechtsradicalen en ultrazionisten die de valse verklaring verder verspreidden zijn onder andere Paul Joseph Watson, Laura Loomer, de beruchte pro-Israëlische troll en moslimhater Amy Mek en Geert Wilders’ bondgenoot Pamela Geller.

Fact Check: Was the borderline bar shooter identified as a Middle Eastern man named Abu Al-Hom Kreuzi?

Fact Check: Was the borderline bar shooter identified as a Middle Eastern man named Abu Al-Hom Kreuzi?Full Report: https://trib.al/tl2d4S4

Geplaatst door snopes.com op Donderdag 8 november 2018

Hoewel sommige Twitteraars hun Tweets daarover hebben verwijderd, zijn hardnekkige trollen met Israël-vlaggen in hun profiel nog bezig om met slecht gephotoshopte beelden de leugen in stand te houden: