Home Opinie Verkiezingsbijeenkomst Artikel1: “Surinamers onder Turken? Not on my watch!”

Verkiezingsbijeenkomst Artikel1: “Surinamers onder Turken? Not on my watch!”

Op een informatiebijeenkomst van de pas opgerichte partij Artikel 1 van Sylvana Simons en Ian van der Kooye zijn tamelijk schokkende uitlatingen te horen over Turken.

Advertentie

Op de video, die opgenomen lijkt te zijn door Grapevine Publications, en waarvan delen op Twitter zijn gezet door @Allochtoons, is te horen hoe de voormalige DENK-medewerker Ian van der Kooye afgeeft op Turken. Hij zegt in de video dat Surinamers niet onder zijn toeziend oog onder de Turken geplaatst zullen worden. Daarmee lijkt hij de suggestie te wekken dat er een raciale hiërarchie zou zijn bij DENK.

“Wat een schande zou zijn, is als Sylvana en ik ergens waren gebleven, jullie pijn hebben meegenomen daar, dat andere mensen dat gingen gebruiken voor hun eigen gewin, zonder naar ons om te kijken. Ik heb op 2006 op een lijst gestaan, waarin ik werkte voor Nederlanders die te weinig oog hadden voor mijn pijn. Ik ga nu niet op een lijst staan.. [heft zijn hand boven zijn hoofd] dus hier zijn de witte Nederlanders, en daaronder, is niet zo, maar is hun beeld, zitten de allochtonen. Dan gaan wij de Surinamers onder de Turken plaatsen? Op de derde trede? Not on my watch! I’m telling you, not on my watch and not on Sylvana’s watch“, aldus van der Kooye.

Verder lijkt van der Kooye zichzelf ook tegen te spreken in dezelfde toespraak wanneer hij eerst Tunahan Kuzu prijst voor zijn aanwezigheid bij Keti Koti en het bespreekbaar maken van het slavernijverleden, terwijl hij dat niet van een Antilliaan, Surinamer of Afrikaan heeft gehoord en nota bene wel van een Turk in de Tweede Kamer. En waar hij even later met droge ogen beweert dat de “black issues” erin komen door de “black people”. Om maar te zwijgen over het feit dat van der Kooye nog steeds publiekelijk afgeeft op zijn oude werkgever en de gehele Turks-Nederlandse gemeenschap, terwijl de voorzitter van Artikel 1, Bram Verhappen, een witte Nederlandse man is. Talk about hypocrisie. Strijden tegen racisme, maar ook Turkse Nederlanders zo afserveren. De uitspraken doen me in mindere mate ook denken aan de houding van de PVV die geen Marokkaans-Nederlandse Kamervoorzitter wilde. Not cool Ian, not cool.

De gehele video van 1 uur en 18 minuten vindt u hieronder: