Home Nieuws Verkiezingen Turkije | Turkse Nederlanders massaal naar de stembus

Verkiezingen Turkije | Turkse Nederlanders massaal naar de stembus

© Bob Scholte / Demonstratie tegen Militaire Coup Turkije in Rotterdam

Turkse Nederlanders zijn de afgelopen dagen massaal naar de stembus gegaan om te stemmen voor de parlementaire en presidentiële verkiezingen in Turkije. 

Advertentie

Mensen met de Turkse nationaliteit kunnen stemmen voor zowel de parlementsverkiezingen, evenals voor de presidentiële verkiezingen, waar de zittende president Recep Tayyip Erdogan volgens peilingen momenteel veruit de meest populaire kandidaat is.

Turken kunnen nog tot 19 juni stemmen tussen 9.00 uur en 21.00 uur in Amsterdam, Den Haag of Deventer.

Op de eerste drie dagen waarop gestemd kon worden hebben 90.000 mensen al hun stem uitgebracht. Verwacht wordt dat het aantal op dinsdag, de laatste dag waarop in Nederland gestemd kan worden, de opkomst van 116.557 bij het referendum en 113.111 bij de verkiezingen in 2015 zal overtreffen.

Terwijl de oppositie in Turkije klaagt over onevenredige zendtijd op de Turkse televisie, besteden westerse media juist veel aandacht aan de oppositie, die zich in hun ogen heeft verenigd tegen de zittende president Erdogan op een laatste kans om hem te verslaan.

Alle partijen in de Tweede Kamer, hebben onlangs gestemd voor een motie van Sadet Karabulut (SP), Bram van Ojik (GroenLinks) en Lodewijk Asscher (PvdA) om HDP-leider Demirtas vrij te krijgen. Asscher gaat zelfs zo ver door te stellen dat de EU de deur definitief dicht zou moeten gooien voor Turkije als Erdogan wint.

Stemlocaties:
Amsterdam 
Rhone Events
Rhoneweg 12-14

Deventer
De Scheg
Piet van Donkplein 1

Den Haag
GIA Trade & Exhibition
De Werf 11