Home Nieuws Verkiezingen Turkije | Nu al historische opkomst Turkse Nederlanders

Verkiezingen Turkije | Nu al historische opkomst Turkse Nederlanders

Met de laatste dag van het stemmen nog in volle gang, is er nu al een historische opkomst van Turkse Nederlanders voor de verkiezingen in Turkije. Mensen met de Turkse nationaliteit kunnen stemmen voor zowel de parlementsverkiezingen, evenals voor de presidentiële verkiezingen, waar de zittende president Recep Tayyip Erdogan volgens peilingen momenteel veruit de meest populaire kandidaat is.

Advertentie

Bij de sluiting van de stembussen op maandag waarop zo’n 20.000 stemmen werden uitgebracht, kwam het totaal aantal stemmen uit op zo’n 116.761 stemmen.

Daarmee is het voorgaande record van 116.557 bij het Turks referendum en 113.111 stemmen bij de verkiezingen in 2015, nu al overtroffen, met de laatste dag van het stemmen (dinsdag) nog niet meegeteld. In het buitenland zijn nu al in totaal 1.4 miljoen stemmen uitgebracht.

Turken kunnen alleen vandaag nog stemmen tussen 9.00 uur en 21.00 uur in Amsterdam, Den Haag of Deventer.

Alle partijen in de Tweede Kamer, hebben onlangs gestemd voor een motie van Sadet Karabulut (SP), Bram van Ojik (GroenLinks) en Lodewijk Asscher (PvdA) om HDP-leider Demirtas vrij te krijgen. Asscher gaat zelfs zo ver door te stellen dat de EU de deur definitief dicht zou moeten gooien voor Turkije als Erdogan wint.

Stemlocaties:
Amsterdam 
Rhone Events
Rhoneweg 12-14

Deventer
De Scheg
Piet van Donkplein 1

Den Haag
GIA Trade & Exhibition
De Werf 11