Home Nieuws Verkiezingen Turkije: AK-Partij blijft grootste partij, CHP wint in Ankara

Verkiezingen Turkije: AK-Partij blijft grootste partij, CHP wint in Ankara

Aan de hand van voorlopige uitslagen voor de lokale verkiezingen in Turkije kan gesteld worden dat de AK-Partij van zittend president Erdogan nog steeds de grootste partij van Turkije is. De hoofdstad Ankara komt na lange tijd bestuurd te zijn geweest door de AK-Partij, nu in alle waarschijnlijkheid in handen van de grootste oppositiepartij CHP.

Advertentie

Met meer dan 90% van alle stemmen in Turkije geteld, heeft de AK-Partij 44,99% van de stemmen, MHP 6,76%, de grootste oppositiepartij CHP 30,26%, IYI parti 7,39%, HDP 3,99% en overige partijen 6,61% van de stemmen opgehaald. In Ankara leidt CHP-kandidaat Mansur Yavas met een ruime voorsprong van 3% de race om het burgemeesterschap op AK-Partij kandidaat Mehmet Ozhaseki, terwijl Izmir in handen is gebleven van CHP.

Istanbul nek-aan-nek-race

Volgens het interne kiessysteem van de AK-Partij is het verschil in Istanbul, waar Binali Yildirim (AK-Partij) en Ekrem Imamoglu (CHP) in een nek-aan-nek race zijn verwikkeld, moeten er nog 40.000 stemmen geteld worden en is het verschil nog maar 9.000 stemmen met 99,09% van de stemmen geteld. De AK-Partij staat in Istanbul op 48.75%, terwijl CHP 48,65% van de stemmen heeft gekregen. Update: Binali Yildirim heeft om 23.23 uur lokale tijd de overwinning inmiddels geclaimd. Terwijl het verschil nog maar 4.000 stemmen is.

Communistische burgemeester

In regio’s waar voorheen de HDP sterk was en waar overwegend veel Koerden wonen zoals in Çukurca, Derecik, Şemdinli, Bismil, Adıyaman, Bingöl, Muş, Şanlıurfa, Bitlis en Şırnak, is vooral op de AK-Partij gestemd. In Tunceli is voor het eerst een communistische burgemeester gekozen. De burgemeester in kwestie, Fatih Mehmet Maçoglu, ontving dreigementen van de terroristische organisatie PKK om zich terug te trekken uit de verkiezingen, maar hij liet zich niet intimideren.

Zo’n 57 miljoen mensen waren gerechtigd om te stemmen bij de lokale verkiezingen in Turkije, waarbij kiezers direct hun burgemeesters, district burgemeesters, gemeenteraadsleden, stadskern- en dorpshoofden en leden van ouderenraden mogen kiezen. De opkomst bij deze verkiezingen was 83,34%.