Home Nieuws Verkiezingen Turkije: AK-Partij betwist uitslag Istanbul, wil onderzoek naar verdwenen stemmen

Verkiezingen Turkije: AK-Partij betwist uitslag Istanbul, wil onderzoek naar verdwenen stemmen

Volgens AK-Partij woordvoerder Ali Ihsan Yavuz heeft de partij van president Erdogan bezwaar aangetekend tegen onregelmatigheden bij 309 stembussen in Istanbul. Ruim 17.000 stemmen voor Binali Yildirim, zouden zijn bijgeschreven bij andere kandidaat-burgemeesters in Istanbul.

Advertentie

De Hoge Kiesraad van Turkije (YSK) moet nu uitzoeken of er sprake is van onregelmatigheden die de uitkomst van de verkiezingen hebben beïnvloed. De onregelmatigheden waaraan de AK-Partij woordvoerder refereert zouden het verschil tussen CHP-kandidaat Ekrem Imamoglu, die de overwinning reeds heeft geclaimd, en AK-Partij kandidaat Binali Yildirim, die de overwinning gisteravond al had geclaimd, ineens overbrugbaar maken. De marge tussen Imamoglu en Yildirim is slechts 30.000, terwijl het aantal ongeldige stemmen in Istanbul bovendien 319,558 is. Dat weerhield Imamoglu er niet van om zijn Twitterbiografie alvast te veranderen naar ‘Burgemeester van Istanbul’.

Wij vertrouwen erg op de informatie die wij hebben en als we naar deze informatie kijken, zien we dat de AK-Partij Istanbul wint, maar we zagen ineens met resultaten die we binnenkregen van de YSK dat het tegen ons keerde. In 309 stembussen zijn 17.414 stemmen niet bij de AK-Partij, maar bij andere partijen bijgeschreven. Er is sprake van grote verschuivingen,” aldus Yavuz.

Ook in Ankara zal de AK-Partij bezwaar indienen tegen de verkiezingsuitslag. In Ankara won CHP-kandidaat Mansur Yavas overtuigend van AK-Partij kandidaat Mehmet Ozhaseki. De AK-Partij is niet overtuigd en zegt dat er in een groot deel van de stemlokalen onregelmatigheden zijn geconstateerd en nader wil laten kijken naar de ongeldige stemmen in de hoofdstad.