Home Nieuws Verkenners Turkse Strijdkrachten starten vredesmissie in Idlib, Syrië

Verkenners Turkse Strijdkrachten starten vredesmissie in Idlib, Syrië

De Turkse Strijdkrachten maken in een verklaring bekend dat militaire eenheden zijn begonnen met verkenningsactiviteiten in Idlib, Syrië, in overeenstemming met de de-escalatiezone’s die zijn overeengekomen bij de Astana-vredesbesprekingen.

Advertentie

Volgens de verklaring van de Turkse Strijdkrachten zijn militaire elementen die onderdeel zullen zijn van de toezichthoudende vredesmissie in Syrië op 8 oktober begonnen met het vestigen van monitoring-locaties.

Doelen van de de-escalatiezones die zijn overeengekomen op 30 december en waarvoor Turkije, Rusland en Iran garant zullen staan, zijn om het staakt-het-vuren te handhaven, gewapende conflicten te beëindigen, humanitaire hulp verlenen aan hen die hulpbehoevend zijn, het verbeteren van de leefomstandigheden voor de opvang van ontheemden uit de regio en het vinden van een vreedzame oplossing voor het conflict.

De Turkse Strijdkrachten zullen hun taken uitvoeren met inachtneming van de rules of engagement die garanteurlanden zijn overeengekomen.

De controle in Idlib is vooral in handen van Hay at Tahrir al-Sham, die het Astana proces afwijst en ook buitengesloten wordt door de Astana-partijen. Het doel van de vredesmissie is om HTS uit de regio te krijgen en het staakt-het-vuren te waarborgen.

Turkije probeert ook de Afrin regio in te dammen, dat door de PYD en YPG, de Syrische tak van de terreurgroep PKK, wordt gecontroleerd.

De vredesoperatie is de tweede Turkse vredesmissie in Syrië. Bij de eerste operatie Eufraat Schild, die op 24 augustus 2016 begon in samenwerking met de FSA, heeft Turkije de terreurgroep DAESH geweerd van de Turkse grens en een bufferzone aan de grens gecreëerd tegen terreurbeweging ISIS en YPG/PKK. Bij die vredesoperatie zijn verschillende steden zoals Jarablus, al-Rai, Al-Bab en Dabiq veroverd op DAESH. De operatie heeft ook voorkomen dat de PYD Manbij, Kobani en Hasseke en Qamishli kon verbinden. Een terreurcorridor aan de zuidelijke grens dat zich uitstrekte tot Afrin was daarmee voorkomen.

Bij de vredesoperatie Eufraat Schild is er meer dan 2000 vierkante kilometer territorium bevrijd uit handen van DAESH. Ook zijn er meer dan 100.000 vluchtelingen teruggekeerd naar hun huizen in de regio.