Home Nieuws Verhuurmakelaars Rotterdam: U wilt discrimineren? Geen enkel probleem!

Verhuurmakelaars Rotterdam: U wilt discrimineren? Geen enkel probleem!

Negen op de tien verhuurmakelaars uit een steekproef in Rotterdam zijn bereid om mee te werken aan het uitsluiten van bevolkingsgroepen op basis van afkomst. Dat blijkt uit een steekproef gehouden door Enes Yigit, gemeenteraadslid in Rotterdam voor de politieke partij DENK.

Advertentie

De steekproef is uitgevoerd door gemeenteraadslid Enes Yigit van de politieke partij DENK, die tien verhuurmakelaars in Rotterdam belde en zich voordeed als potentiële verhuurder.

Medewerking aan discriminatie

Yigit zegt in de telefoongesprekken die hij onder de fictieve naam Bert van Putten voerde met verhuurmakelaars dat hij het huis van zijn ouders wil verhuren op voorwaarde dat deze niet wordt verhuurd aan mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond. Negen van de tien verhuurmakelaars zijn in die gesprekken bereid om mee te werken aan het uitsluiten van bevolkingsgroepen op basis van de criteria die worden gesteld door de potentiële verhuurder. Atta Makelaars in Rotterdam was de enige uit de steekproef die weigerde te filteren op afkomst.

Strafbaar

De branchevereniging van makelaars, NVM, noemt het onacceptabel, terwijl het anti-discriminatiebureau medewerking aan het uitsluiten van bevolkingsgroepen even strafbaar acht als discriminatie zelf.

DENK heeft aangekondigd om meer van dit soort steekproeven te zullen houden en wil ook in gesprek met wethouder Bert Wijbenga over de aanpak van discriminatie en de inzet van mystery guests om dit soort bedrijven in beeld te krijgen. Wijbenga, die zich tot voor kort nog liet adviseren door de omstreden Thierry Aartsen die in opspraak raakte vanwege vrouwonvriendelijke, islamofobe & discriminerende uitspraken en inmiddels Tweede Kamerlid is, zegt dat de aanpak van discriminatie hoog op de agenda staat.