Het bekende verhaal over hoe het Ottomaanse Rijk één van de weinige landen was die hulp bood tijdens “the Great Hunger” in Ierland wordt naar buiten gebracht in een nieuwe film, “Famine” genaamd.
Toen Ierland te maken had met enorme verliezen en een massale uittocht van haar bevolking gedurende “the Great Hunger” (1845-1852) gaat het verhaal dat de Ottomaanse Sultan, Kalief Abdülmecid I, zijn voornemen bekend maakte om £ 10,000 aan Ierse boeren te sturen. Koningin Victoria riep dit een halt toe en verzocht de Sultan slechts £ 1,000 te doneren omdat zij zelf maar £ 2,000 had gezonden. Zodoende stuurde de Sultan slechts £ 1,000 maar zond daarnaast in het geheim ook vijf schepen vol met etenswaren. Het Engelse gerechtshof had er lucht van gekregen en heeft nog geprobeerd de zending tegen te houden maar het voedsel kwam netjes aan in de haven van Drogheda waar Ottomaanse schippers de lading losten. De £ 10,000 die de Sultan van plan was te doneren aan de Ieren zou vandaag de dag neerkomen op een bedrag van £ 800,000 ($1.7m).
Het is een prachtig verhaal! De film is opgebouwd rond deze daad van liefdadigheid van een Islamitisch rijk aan een Christelijk land die gescheiden zijn door 4,000 mijlen. Ondanks dat in deze periode het Ottomaanse rijk enorme interne problemen had stond de sultan erop de uitgehongerde mannen en vrouwen van Ierland te helpen. Een vriendschap tussen twee verschillende culturen was gesmeden. In de film ontmoet een Turkse schipper een Ierse boerendochter en ze voelt zichzelf verscheurd door haar emoties.
Het staat in de planning dat “Famine” uit gaat komen in 2016. De film is geschreven en geregiseerd door Omer Sarikaya tezamen met de uit Tippery afkomstige scriptschrijfster Norina Mackey. Sarikaya werd geraakt door het verhaal dat werd genoemd door James Joyce in “Ulysses”: “Even the Grand Turk sent us his piastres. But the Sassenach tried to starve the nation at home while the land was full of crops that the British hyenas bought and sold in Rio de Janeiro.”
Hedendaags zijn er een geschatte 50 miljoen Ierse Amerikanen. Velen zijn nazaten van de families die destijds de hongersnood ontvluchtten in Ierland
Sarikaya heeft er twee jaar over gedaan onderzoek te doen naar het verhaal en was vastbesloten om er een film over te maken. Het was een project naar zijn hart. Het grootste deel van de winst van de film zal worden gedoneerd aan UNICEF. De opnames voor de film zullen in de zomer van 2015 in Ierland, Engeland en Turkije plaatsvinden.