Home Nieuws Verdachten PKK-bomaanslag Van opgepakt

Verdachten PKK-bomaanslag Van opgepakt

Necat Hazar/AA

Bij operaties gericht tegen de terreurbeweging PKK in het zuidoosten van Turkije, zijn 27 mensen opgepakt.

Advertentie

Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag vlakbij een bruiloft op het politiebureau in Van op 17 augustus. Daarbij kwamen vijf burgers om het leven en raakten veertig mensen gewond.

Volgens een verklaring van de politie is degene die de bomvoertuig bij de trouwerij en het politiebureau parkeerde, korte tijd daarna in gewonde toestand opgepakt. Bij hem waren explosieven en een vuurwapen aangetroffen.

Het huis waarin de anderen werden opgepakt, werd door de terreurbeweging gebruikt als cel. Daar werden R.D., K.D.,T.A. en C.Ö. opgepakt, tezamen met 23 anderen die ervan worden beschuldigd hulp te hebben geboden aan voortvluchtige terroristen bij het onderduiken.

Volgens informatie die van de verdachten afkomstig is, zou de terrorist die is gedood bij de operatie, verantwoordelijk zijn geweest voor het transport van het voertuig vanaf het platteland naar de stad en zou de man afkomstig zijn uit het noorden van Syrië. Ook is uit forensisch onderzoek gebleken dat de man verantwoordelijk is voor een reeks boobytraps in Cizre.

Bij de operaties zijn huisgemaakte explosieven, vier anti-tank-granaten, 38 handgranaten, 1 M-16 automatische geweer, 17 raketwerpers, 2.645 kogels, 1 pistool, 3 verrekijkers, 120 meter kabel, 1 kogelvrij vest en een grote hoeveelheid ammoniumnitraat dat kan worden gebruikt bij het maken van explosieven, in beslag genomen.

De laatste terreuraanslagen van de PKK treffen vooral Koerden in het zuidoosten van Turkije. Na de terreuraanslag in Van, waarbij vijf burgers omkwamen, volgden Elazig en Bitlis.

De Koerdische inwoners van Bitlis, Elazig, Van, Cinar, Midyat, Kiziltepe en Tunceli worden door de terreurbeweging PKK gezien als verraders, omdat ze geen gehoor geven aan de oproepen van PKK-kopstukken vanuit de Kandil-bergen in Irak om mee te doen met het starten van een burgeroorlog en een etnische zuivering te plegen op Turken in de regio. Ook Syrische Koerden die tegen de Syrische tak van de PKK, de PYD/YPG, in verzet komen, worden gezien als verraders.

Onlangs nog werd de voorzitter van de jongerenbeweging van de AK-Partij in Beytussebap, Naci Adiyaman, ontvoerd en vermoord door de PKK. De familie Adiyaman is onderdeel van de Koerdische Jirki-stam die de Turkse staat steunen. Een ander lid van de familie, Tahir Adiyaman, is de leider van de dorpswacht, die het Turkse leger helpt bij de verdediging tegen aanvallen van de terreurbeweging PKK. Tahir Adiyaman stond op de kieslijst voor de AK-Partij in juli 2015.

Turkije, EU, VS en Canada erkennen de PKK als een terreurorganisatie. De PKK heeft in juli 2015 eenzijdig het staakt-het-vuren met Turkije opgezegd. PKK-kopstukken Karayilan en Duran Kalkan riepen op tot een burgeroorlog en tot een etnische zuivering van Turken. Sympathisanten van de terreurgroep PKK krijgen van Europese landen vrij spel om geweld te verheerlijken. Zo waren er onlangs nog demonstraties toegestaan in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam, waarbij symbolen van de PKK werden meegedragen in aanwezigheid van de politie. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam verklaarde onlangs dat sympathisanten van de terreurbeweging PKK in zijn stad mogen demonstreren en ook symbolen van de terreurbeweging mogen meedragen.

AA/DutchTurks