Home Nieuws Verdachte dodelijke steekpartij Chemnitz aanhanger terreurbeweging PKK

Verdachte dodelijke steekpartij Chemnitz aanhanger terreurbeweging PKK

De verdachten van de dodelijke steekpartij in Chemnitz, Duitsland, die protesten ontketenden van extreemrechts en gericht waren tegen mensen met een migrantenachtergrond, zijn volgens een uitgelekt Duits opsporingsbevel de Syrische Koerd Alaa Sheikhi (23) en de Iraakse Koerd Yousif Abdullah (22), beiden sympathiserend met de terreurbeweging PKK.

Advertentie

Bij de dodelijke steekpartij die een storm aan extreemrechtse demonstraties tot gevolg hadden en waarbij groepen mensen met een ‘buitenlands uiterlijk’ werden opgejaagd, kwam de 35-jarige Duitser Daniel Hillen om het leven.

Uit sociale media posts van één van de verdachten, Alaa Sheikhi, die inmiddels vastzit, blijkt dat hij sympathiseert met de gewelddadige terreurgroep PKK. Ook is Sheikhi gespot op een demonstratie in maart 2016 in Hannover waar pro-PKK leuzen werden gescandeerd en waar overwegend vlaggen te zien waren van de terreurgroep. In september 2017 bracht hij zelfs nog een bezoek aan Amsterdam.

Een Facebookpost van twee dagen voor de demonstratie in Hannover waar hij met een PKK-terreurvlag poseert was tot voor kort openbaar, maar is inmiddels afgeschermd of verwijderd.

Deze en andere onthullingen doen bij velen de wenkbrauwen fronzen over of er door kwaadwillenden niet makkelijk misbruik gemaakt wordt van het Europees asielbeleid. Vorige maand werd in Nederland nog een aanslag gepleegd op het Turks consulaat met geïmproviseerde explosieven door de 34-jarige PKK’er Ercan P., die al sinds 2012 door Turkije wordt gezocht voor lidmaatschap van de terreurbeweging PKK, maar beschermd wordt door zijn verblijfsstatus in Nederland. Turkije richtte in 2016 een verzoek aan Nederland waarin het om uitlevering vroeg van P, maar deze verzoeken werden volgens Turkse media afgewezen door Nederland.