Home Nieuws Venezuela: It’s the oil, stupid!

Venezuela: It’s the oil, stupid!

In een interview met Fox business, heeft de Nationale Veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, John Bolton, toegegeven dat de Amerikaanse couppoging in Venezuela gedreven wordt door olie en zakelijke belangen.

Advertentie

John Bolton kon zijn enthousiasme voor weer een Amerikaanse olie-interventie nauwelijks onderdrukken toen hij zijn focus prijsgaf en toegaf dat de Amerikaanse regering samenwerkt met corporaties voor de oliereserves van Venezuela.

We kijken naar de oliereserves. Dat is de meest belangrijke bron van inkomsten voor de regering van Venezuela. We kijken naar wat we daarmee gaan doen. We zijn in gesprek met grote Amerikaanse bedrijven nu. Ik denk dat we naar hetzelfde eindresultaat streven hier,” aldus Bolton.

Bolton zegt in niet mis te verstaanbare bewoordingen dat de VS het op de olievoorraden van Venezuela heeft voorzien: “Het zal een groot economisch verschil maken voor de Verenigde Staten als we Amerikaanse oliebedrijven kunnen laten investeren in en het benutten van de oliecapaciteiten in Venezuela.

De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton is een belangrijke schakel van de Israël-lobby in de VS en wordt beschouwd als een hardline zionist. Zo is hij betrokken bij tal van extremistische pro-Israël haatgroepen en lobbyorganisaties zoals Gatestone Institute, het Friends of Israel Initiative, MEMRI, American Enterprise Institute en ondersteunt hij de rechts-extremistische blogger Pamela Geller. In 2006 werd Bolton door Zionist Organization of America geëerd met de Defender of Israël Award.

Op 23 januari 2019 werden aan de woorden van Mike Pompeo als toenmalig CIA-directeur ‘dat de VS bezig is met het omverwerpen van Maduro’ gevolg gegeven dor een politieke couppoging in Venezuela, door de regering van Nicolas Maduro te vervangen met de neoliberale kapitalistische rechtse oppositie in de vorm van Juan Guaido, die heeft beloofd om de staatseigendommen van Venezuela te zullen privatiseren en partnerschappen met grote corporaties aan te gaan. Venezuela is interessant voor de Amerikanen, omdat het beschikt over de grootste oliereserves ter wereld. De voorganger van Maduro, Hugo Chavez, schopte Amerikaanse olie-corporaties eruit en gebruikte de natuurlijke rijkdommen van het land voor de armen en werkenden. De Amerikanen hebben reeds beslag gelegd op Venezolaanse staatseigendommen en beheer daarvan overgedragen aan Juan Guaido om de coup mee te financieren.

Het Europees parlement heeft donderdag voor een motie gestemd om de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido te erkennen als ‘legitieme president van Venezuela’. De motie werd ondersteund door European People’s Party waar het CDA bij hoort, Socialists and Democrats waar PvdA deel van uitmaakt (hoi Turkije-rapporteur Kati Piri), ALDE waar VVD en D66 deel van uitmaken en European Conservatives and Reformists waar ChristenUnie en SGP deel van uitmaken.

Europees parlement voor coup in Venezuela