Home Nieuws Venezuela accepteert wel hulpgoederen uit Turkije, maar niet uit oorlogszuchtig VS

Venezuela accepteert wel hulpgoederen uit Turkije, maar niet uit oorlogszuchtig VS

Venezuela accepteert wel tonnen aan hulpgoederen uit Turkije, maar niet van de oorlogszuchtige Amerikaanse regering. Dat blijkt uit een brief van de voormalige VN-rapporteur Alfred de Zayas aan VN secretaris-generaal Antonio Guterres, waarin hij de VN oproept om te bemiddelen en te voorkomen dat de Amerikanen een burgeroorlog aanjagen in het land.

De VS is één van de drijvende krachten achter de couppoging waarin oppositiefiguur Juan Guaido als speerpunt opereert en bemoeit zich op agressieve wijze met de interne aangelegenheden van het Zuid-Amerikaanse land. Volgens Florida Senator Marco Rubio, die het land een verwoesting zoals in Libië in het vooruitzicht stelt, weigert Maduro hulpgoederen met voedsel en medicijnen door te laten voor de arme en zieke Venezolanen.

President Maduro laat wel hulpgoederen door, maar niet van de VS, die erom bekend staan op deze wijze illegale wapenleveranties te faciliteren. De speciaal gezant voor Venezuela van Donald Trump, de veroordeelde oorlogsmisdadiger Elliot Abrams, bewapende in de jaren tachtig met de CIA doodseskaders in Nicaragua met behulp van vrachtvliegtuigen die gemarkeerd waren met het symbool van het Rode Kruis. Het toeval wil dat ook bij de propagandastunt aan de grens met Venezuela van afgelopen weekend, mensen actief waren die symbolen van het Rode Kruis droegen, maar niet geaffilieerd zijn met de organisatie. De koepelorganisatie van het Rode Kruis waarschuwde zondag tegen het oneigenlijke gebruik van hun symbool om de neutraliteit van de organisatie niet te schaden.

Uit de reacties van Rubio op de geflopte media-operatie en de brief van Alfred de Zayas kan worden geconcludeerd dat de Amerikanen vooral uit zijn op een casus belli om een militair ingrijpen te kunnen verkopen als een humanitaire interventie. Venezuela heeft alleen al vorige week zo’n 933 ton voedsel en medicijnen toegelaten tot het land afkomstig uit Turkije, China, India en Cuba. Ook Rusland stuurde per luchtvracht zo’n 300 ton medicijnen en andere medische benodigdheden.