Home Nieuws Venezolaanse president Maduro op Islamitische top in Istanbul na Jeruzalem-stap Trump, Saudi...

Venezolaanse president Maduro op Islamitische top in Istanbul na Jeruzalem-stap Trump, Saudi Arabië low key aanwezig

De Venezolaansee president Nicolas Maduro was als één van de verrassingsgasten aanwezig op de buitengewone top van de Organisatie van Islamitische Samenwerking in Istanbul woensdag.

Advertentie

Islamitische landen werden bijeen geroepen door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan als reactie op de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israel door de Amerikaanse president Trump.

Voordat Maduro vertrok naar de top zei hij in een verklaring “We gaan alles evalueren dat te maken heeft met solidariteit voor de Arabische bevolking van Palestina die oog in oog staat met agressie van de imperialistische regering“, verwijzend naar de VS.

Venezuela heeft evenals een meerderheid van landen in de wereld Trump’s eenzijdige beslissing over Jeruzalem afgewezen. Het besluit van de Amerikaanse president op 6 december waarmee een oorlogsmisdaad door Israël de facto wordt gevalideerd, zorgde voor wereldwijde protesten.

Sinds de aankondiging van Trump zijn er al twee Palestijnen vermoord en honderden anderen gewond geraakt bij inzet van Israëlische bezettingstroepen tegen demonstranten In Palestina.

Er is veel kritiek op de geringe aanwezigheid van Saudi Arabië. Zij worden door de moslimwereld ervan beschuldigd een oogje toe te knijpen terwijl Trump één van de heiligste steden voor moslims “Cadeau doet” aan Israël. Ook in de Saudische pers wordt er mondjesmaat bericht over de beslissing van Trump of de buitengewone OIC top in Istanbul in navolging op dat besluit. Dit zou alles te maken hebben met de recente toenadering tussen Saudi Arabië en de VS en Israël.

Maduro daarentegen oogst lof met zijn aanwezigheid op de OIC-top in Istanbul. Maduro is, zo blijkt uit een recente verklaring van CIA-directeur Mike Pompeo, het doelwit geworden van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA spant zich in voor regime change in Venezuela en wil de democratisch gekozen president Nicolas Maduro afzetten. Maduro past daarmee in een lange lijn van doelwitten van de CIA en haar regime-change agenda. Volgens ex-FBI klokkenluider Sibel Edmonds, was ook president Erdogan het doelwit van de CIA en was de coup in juli 2016 mede-bekokstoofd door de CIA om de Turkse president af te zetten.

Sabah / DutchTurks