Home Nieuws Veel animo voor bijeenkomst “Stamceldonor worden”

Veel animo voor bijeenkomst “Stamceldonor worden”

Het evenement voor zieke kinderen als bade, dat georganiseerd werd door de Turkse vrijwilligers Stichting, werd vandaag druk bezocht door belangstellenden.

Advertentie

Bezoekers van het evenement hadden tevens de mogelijkheid om monsters af te geven aan de stamceldonorbank EuropDonor. Tijdens het programma konden mensen hun vragen en opmerkingen kwijt over hoe ze stamceldonor kunnen worden, welke fases men doorgaat als donor, wat de kans van slagen is en hoe het hele proces verloopt.

De vader van Bade, Muhammet Çakir gaf een speech over de situatie van zijn dochter. Tijdens het verloop van zijn toespraak beleefde de zaal emotionele momenten.

Zeer ernstig zieke kinderen en volwassenen (meestal met leukemie) hebben volgens de stamceldonorbank een gezonde donor nodig om te kunnen genezen. In veel gevallen is dit de enige manier om te kunnen overleven. Ongeveer 30% van de patiënten vindt binnen hun familie een geschikte donor. 70% van patiënten is dus afhankelijk van vrijwillige stamceldonors die geen familie zijn van de zieke.

Volgens de stamcel donorbank zijn er in Nederland nog te weinig stamceldonoren met een niet-westerse achtergrond, waardoor er in veel gevallen geen geschikte donor gevonden kan worden in Nederland, en men elders in de wereld op zoek gaat. Van de ongeveer 80.000 stamceldonoren in Nederland, zijn er veel te weinig van niet-westerse komaf. In het geval van de zieke Bade (4) is de grootste kans op een match bij een donor met een Turkse achtergrond.

Wil je je laten testen op geschiktheid om stamceldonor te worden? Voor NEDERLAND klik je HIER, voor BELGIË klik je HIER, voor Duitsland klik je HIER voor meer informatie.