Home Opinie VARA-huilstruik Sinan Can laat zien hoe gemakkelijk je met een printer iets...

VARA-huilstruik Sinan Can laat zien hoe gemakkelijk je met een printer iets kunt uitprinten

VARA-huilstruik en “Turkije-expert”/”historicus”/”programmamaker” Sinan Can laat in een kort filmpje zien hoe gemakkelijk je met een printer iets kunt uitprinten wat bijna net echt op een stembiljet lijkt.

Advertentie

Ook herhaalt Sinan daarbij de claim dat er bij het referendum in Turkije voor het wijzigen van de grondwet 2.5 miljoen ongestempelde stembiljetten zouden zijn die allemaal ten goede zijn gekomen van het JA-kamp. De claim die rondgebazuind wordt, is afkomstig van Kemal Özkiraz, de eigenaar van enquetebureau AKAM, die voor het referendum aangaf dat hij zijn enquêtebureau zou sluiten als er JA uit de stembus zou komen.

Özkiraz kwam op zijn belofte terug en zei na de verkiezingen dat het geen zin heeft om “Enquetes te houden in een land waar 1 miljoen stemmen ongeldig worden verklaard en waar 2.5 miljoen stemmen ongestempeld zijn uitgebracht”. YSK heeft (nog) geen verklaring naar buiten gebracht waarin het over aantallen ongestempelde JA of NEE stemmen spreekt. De hele claim dat 2.5 miljoen stemmen het JA-kamp ten goede zijn gekomen, is gebaseerd op de uitspraak van Kemal Özkiraz. Zoals we van VARA-huilstruiken gewend zijn, zijn ze erg goed in het verdraaien van (historische) feiten wanneer niemand met kennis van de Turkse taal ze tegenspreekt.

Sinan Can’s uitspraak is niet hard te maken. Het is populistische NEE-retoriek gebaseerd op één enkele claim. Zolang de YSK nog geen uitspraken doet over het aantal ongestempelde JA- en NEE-stemmen, blijft het simpelweg gissen. Ook de grootste oppositiepartij CHP kan een dergelijke claim niet hard maken. Maar Sinan Can kan dat blijkbaar wel. Is het onmogelijk om te frauderen tijdens de verkiezingen? Nee, uiteraard niet. Maar het is wel ingewikkelder dan wat Sinan Can met zijn HP-printer en een kek filmpje probeert te laten zien.

LEES OOK: Het is nagenoeg onmogelijk om te sjoemelen bij verkiezingen en referenda in Turkije