Home Nieuws Vanwege Netanyahu-cartoon ontslagen cartoonist, werd verdedigd om zijn Erdogan-cartoons

Vanwege Netanyahu-cartoon ontslagen cartoonist, werd verdedigd om zijn Erdogan-cartoons

De Duitse cartoonist Dieter Hanitzsch die werd ontslagen na een cartoon over de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, werd eerder nog verdedigd om zijn Erdogan-cartoons.

Advertentie

De Duitse krant Suddeutsche Zeiting zegde de decennialang durende samenwerking met de cartoonist op na een tekening van de Israëlische premier Netanyahu, afgebeeld in plaats van de Israëlische Eurovision-zangeres Barzilai, terwijl hij een raket in zijn hand vasthoudt met een tekstballon “Volgend jaar in Jeruzalem”.

Terwijl de hoofdredacteur van de krant Wolfgang Krach boog voor de zionistische lobby en zijn excuses aanbood voor ‘de fout’, zegt Hanitzsch geen spijt te hebben van zijn cartoon. De 85-jarige Hanitzsch zegt dat hij Netanyahu met zijn cartoon wilde bekritiseren, omdat hij de Eurovision-winst van Barzilai uitbuitte voor politiek gewin. Ook Barzilai is niet onomstreden. Volgens Actiegroep Zero Points to Israeli Apartheid (ZPIA) diende Barzilai in 2014 in de Israëlische marine, waar ze ‘My Sailor is My Angel’ zong tegenover mariniers die later in dat jaar onderdeel uitmaakten van de massamoorden ‘Operation Protective Edge’ in Gaza. Meer dan 2100 mensen werden daarbij koelbloedig vermoord, waarvan het overgrote merendeel burgers, waaronder 577 kinderen.

Het is niet de eerste keer dat een Duitse krant zichzelf nederig toont aan Israël en buigt voor druk. De Hamburger Morgenpost werd in maart 2017 gedwongen om excuses aan te bieden, omdat ze Netanyahu hadden opgenomen in de lijst van “Zeven gekste leiders in de wereld“, omdat hij illegale joodse nederzettingen in Palestina promoot en omdat hij de voormalige Amerikaanse president Obama probeerde over te halen om Iran aan te vallen. In januari 2015 was het de Duitse krant Berliner Zeitung die zich na aanwijzingen van de Israëlische ambassade in Berlijn verontschuldigde voor het plaatsen van een cartoon die zij als antisemitisch bestempelden.

Duitse media verdedigden het recht van Hanitzsch om cartoons van de Turkse president Erdogan te tekenen. Zijn ontslag om de minste kritiek op Israël, bevestigt het beeld dat de pro-Israël lobby een grote invloed heeft op het censureren van Israël-kritische geluiden, ook in het westen.