Home Nieuws Van spionage verdachte Nederlandse “diplomaat” gevlucht uit Turkije

Van spionage verdachte Nederlandse “diplomaat” gevlucht uit Turkije

DELEN

De Nederlandse diplomaat A.Z. waar Turkije onderzoek naar deed op verdenking van spionage voor de Nederlandse Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst heeft volgens het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken Turkije verlaten uit vrees voor zijn veiligheid.

Turkije doet onderzoek naar de man die Turkije naar verluidt binnen was gekomen als diplomaat en zou zijn belast met het verspreiden van vervalste documenten waarin de zogenaamde Turkse steun aan ISIS aangetoond zou worden.

Die invalshoek is opmerkelijk, omdat het juist de terreurbeweging PKK is die deze verhaallijn aan de man probeert te brengen, terwijl de PKK zelf een deal sloot met ISIS in Raqqa en duizenden ISIS-strijders liet ontkomen.

Het ministerie geeft toe dat de ambtenaar werkte op het Nederlandse consulaat-generaal en belast was met ‘Regionale werkzaamheden’. Meer wil het ministerie niet kwijt over de zaak.

Turkse media meldden eerder dat de man die werkzaam zou zijn voor de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst was opgepakt. A.Z. diende in Afghanistan in het Nederlands leger en zou zich op bijeenkomsten van oppositiegroepen voorgesteld hebben als medewerker van het Nederlandse ministerie van Defensie.

A.Z. zou ook informatie hebben willen inwinnen over de anti-terreuroperaties van Turkije en voor die gelegenheid verschillende huizen hebben gehuurd waarin afgesproken werd met informanten. A.Z. wilde weten met hoeveel FSA-strijders Turkije aan bepaalde operaties meedeed, welke wapens er werden gebruikt, waar de munitie werd geproduceerd, vroeg naar persoonlijke informatie over piloten en wilde weten waar de operatiecentra van de Turkse IHA- en SIHA-drones waren gevestigd.

Het is niet de eerste keer dat er berichten opduiken over activiteiten van een Nederlandse inlichtingendienst in Turkije. Tussen 2002 en 2007 was het ook een MIVD-agent die een NOS-journalist in Turkije benaderde om een gunst. Dat blijkt uit de memoires van Hans Laroes, voormalig hoofdredacteur van de NOS. Volgens de toenmalige minister van Defensie Henk Kamp zou de MIVD-agent buiten zijn boekje hebben gehandeld en zou hij ontslagen zijn door de MIVD.