Home Nieuws VAE wil relaties met Turkije normaliseren

VAE wil relaties met Turkije normaliseren

Anwar Gargash VAE

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) wil het graag bijleggen met Turkije. Sinds het land samen met Saudi Arabië de strijdbijl met Qatar heeft begraven, is het de tweede keer in korte tijd dat er signalen vanuit de VAE komen om ook de vijandigheden met Turkije te beëindigen.

De VAE minister van Buitenlandse Zaken Anwar Gargash zegt dat het land de banden met Turkije wil normaliseren. “Wat we tegen Turkije willen zeggen, is dat we onze banden willen normaliseren, binnen de kaders van wederzijds respect en soevereiniteit,aldus Gargash. Daags daarvoor zei Gargash dat de VAE haar onmin met Turkije niet koestert.

Advertentie

De Arabische dictatuur staat al sinds de Golfcrisis in juni 2017 op slechte voet met Qatar en met Turkije die vierkant achter Qatar bleef staan toen de rijke Golflanden het kleine Golfstaatje eronder probeerden te krijgen. VAE en Saudi Arabië beschuldigden Qatar ervan terrorisme te steunen, eisten dat het land Al Jazeera zou sluiten, dat Turkse militairen uit Qatar zouden vertrekken en een onbekende som geld. Met het vertrek van uitgaand president Trump en inkomend president Biden, werden de landen min of meer gedwongen om het bij te leggen met Qatar en nu dus ook met Turkije.

Coup

VAE voerde de afgelopen jaren een oorlog op meerdere fronten tegen Turkije. Zo maakte men gebruik van een leger aan Twittertrollen om negatieve berichtgeving over Turkije te versterken, bood de kroonprins Mohammed bin Zayed naar verluidt 3 miljard dollar aan massamoordenaar Assad om het staakt-het-vuren in Idlib te schenden en biedt het een thuisbasis aan de Palestijn Mohamed Dahlan, de hitman van de Verenigde Arabische Emiraten die gezocht wordt vanwege zijn betrokkenheid bij de couppoging door FETÖ (Fethullahistische terreurorganisatie, red.) in juli 2016 in Turkije. Dahlan is ook de sleutelfiguur tussen VAE-financiering en onlangs opgerichte mediabedrijven in Turkije, waarmee de VAE het land wilde helpen destabiliseren. Ook in Libië staan beide landen diametraal tegenover elkaar opgesteld, waar Turkije de legitieme door de VN erkende regering in Tripoli steunt en de VAE krijgsheer Haftar die duizenden mensen heeft vermoord en verantwoordelijk is voor massagraven met geknevelde kinderen.

Turkije zegt dat de VAE terroristische organisaties steunt die Turkije tot doelwit maken en deze organisaties gebruikt als politiek en militair werktuig. Dat de handreiking van Gargash een dubbele bodem lijkt te hebben, werd duidelijk toen synchroon aan zijn boodschap van verzoening het in Dubai gevestigde Al Arabiya een reportage publiceerde met PKK-terroristen in het Kandil-gebergte.