Home Nieuws Vader van vermoorde Ihsan Gürz mag zijn mening niet meer uiten van...

Vader van vermoorde Ihsan Gürz mag zijn mening niet meer uiten van het OM

De vader van de vermoorde Ihsan Gürz, Cengiz Gürz, mag van de politie en het OM zijn mening niet meer uiten over de mysterieuze dood van zijn zoon na een verblijf in een politiecel.

Advertentie

Het OM vindt dat hij zijn verhaal niet meer mag vertellen op Twitter of Facebook. Artikelen in Nederlandse en Turkse tijdschriften mogen ook niet meer. Ook mag Gürz geen foto’s meer van zijn overleden zoon publiceren. De uitspraak volgt over 14 dagen.

Ihsan Gürz kwam in 2011 om het leven kort nadat hij werd aangehouden door de politie in een snackbar in Beverwijk. Volgens de politie verzette Gürz zich tegen zijn arrestatie en gebruikten de agenten geweld om hem onder controle te krijgen en is hij volgens het OM overleden aan een combinatie van cocaïnegebruik en een hartfunctiestoornis. Terwijl deskundigen in Nederland sporen van cocaïne vonden en geen sporen van geweld, kwamen Turkse forensische experts in het tweede autopsierapport veel sporen van geweld en geen sporen van cocaïne tegen. Ook constateerden zij dat het hart en de hersenen van Gürz was verdwenen. In plaats daarvan vonden ze oude kranten op de plek waar de hersenen en het hart zouden moeten zitten.

De politieagenten die betrokken waren bij de arrestatie van Gürz zijn niet vervolgd voor zijn dood. De geëmotioneerde vader Gürz noemde één van de politieagenten ‘hoerenkind’ en wordt daar nu voor vervolgd.

Het OM eist een werkstraf van 120 uur, op staffe van 60 dagen hechtenis indien hij de werkstraf weigert en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden met een proeftijd van vijf jaar. Ook moet de familie Gürz 7.000 EURO aan schadevergoeding betalen aan de meest gekwetste politieagent.

Beelden: Nico van den Ham