Home Nieuws Universiteit China: “Wil je een diploma? Eet dan watermeloen”

Universiteit China: “Wil je een diploma? Eet dan watermeloen”

De Chinese autoriteiten hebben er alles aan gedaan om Oeigoerse moslims te ontmoedigen mee te doen aan de Ramadan sinds de heilige vastenmaand is begonnen. In het midden van de dag werden gratis partjes watermeloenen uitgedeeld op de Universiteit van Urumqi in Xinjiang, een regio met een grote populatie Oeigoeren. Dat schrijft France24 en werd getweet door de directeur van Human Rights Watch Kenneth Roth.

Advertentie

Een observant van France24 communiceert daarover:
“Terwijl de moslims wereldwijd en in China het recht hebbben om te vasten tijdens de Ramadan, worden Oeigoerse studenten aan de University of Medicine in Xinjiang gedwongen om watermeloenen te eten. De studenten die weigeren worden bedreigd met het inhouden van hun diploma. Het is een schending van de Chinese grondwet. Er is geen echte godsdienstvrijheid hier.”

Hoewel islam legaal is in China, zeggen de observanten van het Franse medium dat de autoriteiten in Xinjiang druk proberen te zetten op moslims. Ambtenaren hebben het meeste te maken met de druk, volgens verschillende officiële Chinese websites en bijeenkomsten van de Communistische partij. Genomen maatregelen omvatten het meedoen aan religieuze activiteiten zoals het gebed en vasten. De ambtenaren krijgen ook de taak mee om hun vrienden, familie en collega’s te ontmoedigen van religieuze uitingen en het zogenoemde “bijgeloof”. Tegelijkertijd benadrukken officiele mediakanalen dat er gezondheidsrisico’s zijn verbonden aan het vasten.

De observant zegt verder: “Het uitdelen van voedsel is niets nieuws. Vorig jaar, deed een foto de ronde waarop te zien was hoe water werd uitgedeeld op de Universiteit van Kashgar. Als de studenten het weigerden, riskeerden ze het niet behalen van hun diploma’s, waarmee hun familie in de problemen zou komen. Op universiteiten nodigen professoren tijdens de ramadan hun studenten ook uit om thee te drinken en te eten met hen. In de nacht controleren ze de lichten op de studentencampus. Als studenten worden betrapt op het verbreken van het vasten, krijgen ze een waarschuwing. Hetzelfde geldt voor de professoren. Ondanks alles, zijn er studenten die in het geheim vasten. Ze eten in het donker op hun kamer tijdens de avond, maar het is heel riskant.”