Home Nieuws Undercoverdocu over pro-Israël lobby niet uitgezonden na zionistische druk

Undercoverdocu over pro-Israël lobby niet uitgezonden na zionistische druk

Het Qatarese televisiestation Al Jazeera gaat de undercover documentaire over de zionistische lobby in Amerika niet uitzenden. Dat meldt Electronic Intifada maandag. De zender wordt voor de uitzending gecensureerd door Qatar uit nationale veiligheidsoverwegingen. Al Jazeera ligt al langer onder vuur, omdat het de haast criminele lobbypraktijken van de Israëllobby in Groot-Brittannië ontmaskerde. Nederlandse media hebben nauwelijks aandacht voor de machtige pro-Israëlische lobbygroepen en de islamofobe haatgroepen die in de schaduw van deze lobby opereren. Israël zelf besloot in 2017 de kritische omroep Al Jazeera te sluiten en haar journalisten te verbannen.

Advertentie

Het uitzenden van de documentaire over de zionistische lobby in de VS zal resulteren in druk vanuit de Amerikanen om de luchtmachtbasis Al Udeid uit de Golfstaat terug te trekken of een militaire invasie van Saudi Arabië vergemakkelijken.

Volgens een bron is de uitzending The Lobby – USA voor onbepaalde tijd uitgesteld, omdat daarmee de nationale veiligheid in het geding zou komen. Één van de Israëllobby-groepen zou actief campagne hebben gevoerd om de VS ervan te overtuigen haar militaire eenheden uit Qatar weg te halen, wat de leiders van Qatar als een flinke slag voor de nationale veiligheid beschouwen.

Exposen zionistische lobby

De joodse academicus Alan Dershowitz riep na het bekijken van een privé-screening van de film de Qatarese regering op om Al Jazeera te censureren voor het exposen van de zionistische lobby. Ook de Zionist Organization of America claimde in April dat het Emir Tamim bin Hammad al Thani van Qatar ervan heeft weten te overguigen het Al Jazeera programma over de lobby niet uit te laten zenden. De undercoverserie is opgenomen in 2016 en zou zo snel mogelijk uitgezonden worden, maar is tot dusver steeds uitgesteld.

Het in Qatar gevestigde Al Jazeera zond eerder een undercover serie uit over de zionistische lobby in Groot-Brittannië wat tot grote ophef leidde en een inzicht gaf in de haast criminele lobbypraktijken van pro-Israël groepen. Media in Nederland hadden nauwelijks aandacht voor de onthullingen in het programma.

FDD eigenlijk Israëlische denktank

De inhoud van de undercoverserie over de zionistische lobby in Amerika is onthullend en laat zien hoe de pro-Israëlische lobby te werk gaat om haar doelstellingen te bereiken. De Foundation for Defense of Democracies wordt in de serie ontmaskerd als een denktank die fungeert als een agentschap van de Israëlische regering. Volgens voormalige Israëlische militaire inlichtingenofficieren zou de Israëlische lobby werken aan het verzamelen van data, informatie-analyse, financiële inlichtingen en het opzetten van activistengroeperingen.

In de undercoverserie wordt ook onthuld hoe lobbygroepen samenwerken met Israël om Amerikaanse burgers te bespioneren met behulp van geavanceerde dataverzamelingstechnieken en pogingen om Amerikanen die te kritisch zijn op Israël te belasteren en intimideren.

Sheldon Adelson

Foundation for Defense of Democracies heeft naast Israël ook nauwe banden met de Verenigde Arabische Emiraten en ontvangt geld van de miljardair Sheldon Adelson, die ook geld doneerde aan de politieke beweging van de huidige Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley, evenals aan de verkiezingscampagne van Donald Trump. De ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten in de VS heeft in 2017 nog de Foundation for Defense of Democracies in een e-mail gevraagd om te lobbyen voor het verplaatsen van een Amerikaanse militaire basis van Qatar naar de VAE.

The Lobby in Groot-Brittannië

The Lobby in Groot-Brittannië onthulde onder andere hoe een official van de Israëlische ambassade in GB is betrapt op camera terwijl hij met een ambtenaar bespreekt om pro-Palestijnse parlementsleden (MP) neer te halen, waaronder de vice-minister van Buitenlandse Zaken Sir Alan Duncan. Hoewel invloedrijke Amerikaanse senatoren eraan werken om de uitzending over de zionistische lobby in Amerika te laten verbieden is onduidelijk of dat definitief effect zal sorteren. Al Jazeera werd in oktober 2017 nog vrijgesprokenvan klachten dat de serie regelgeving zou hebben overtreden of dat het antisemitisch zou zijn, een klassieke poging om Israël-critici de mond te snoeren.

Deel 1/4 van The Lobby UK, over de zionistische lobby en hoe deze de Labour-movement infiltreerde: