Home Nieuws Unal Efe heeft nog twee maanden om een geschikte stamceldonor te vinden

Unal Efe heeft nog twee maanden om een geschikte stamceldonor te vinden

De 8-jarige Unal Efe Taskapan uit Nederland heeft nog 2 maanden te leven indien er niet snel een stamceldonor wordt gevonden.

Advertentie

Dat melden verschillende Turkse media. De in Nederland woonachtige Unal Efe ondergaat sinds zijn 3e levensjaar chemotherapie tegen de ziekte leukemie. Zijn familie en vrienden hebben zich nu gewend tot Turkse media om een geschikte stamceldonor te vinden.

Familie van de 8-jarige Unal Efe in Kayseri zijn een actie gestart om bloed te doneren, in de zoektocht naar een levensreddende stamceldonor. “Mijn neefje in Nederland die leukemie heeft, heeft dringend een geschikte stamceldonor nodig volgens doktoren. Toen we dat nieuws vernamen, zijn wij begonnen met onze zoektocht,” verklaart de oom van de zieke Unal Efe tegenover Turkse media.

Volgens de oom van Unal Efe zouden doktoren hebben verklaard dat de zieke nog 2 tot 2.5 maand te leven heeft, als er niet een geschikte stamceldonor wordt gevonden. De kans is groot dat een geschikte donor wordt gevonden in de Turks-Nederlandse gemeenschap. Eerder spande de Turks-Nederlandse gemeenschap zich onder aanvoering van de Turks-Nederlandse Vrijwilligers Stichting (Hollanda Türk Gönülluler Vakfi) in om een geschikte donor te vinden voor de inmiddels overleden Bade.

Zeer ernstig zieke kinderen en volwassenen (meestal met leukemie) hebben volgens de stamceldonorbank een gezonde donor nodig om te kunnen genezen. In veel gevallen is dit de enige manier om te kunnen overleven. Ongeveer 30% van de patiënten vindt binnen hun familie een geschikte donor. 70% van patiënten is dus afhankelijk van vrijwillige stamceldonors die geen familie zijn van de zieke. In het geval van de achtjarige Unal Efe, zijn er nog geen geschikte donoren gevonden in de familie.

Volgens de stamcel donorbank zijn er in Nederland nog te weinig stamceldonoren met een niet-westerse achtergrond, waardoor in veel gevallen geen geschikte donor gevonden kan worden in Nederland en men elders in de wereld op zoek gaat. Van de ongeveer 80.000 stamceldonoren in Nederland, zijn er veel te weinig van niet-westerse komaf.

“Soms zijn er acties voor één specifiek ziektegeval, waardoor mensen zich uit emotie gaan inschrijven, zonder zich goed te informeren over wat het donorschap precies inhoudt, maar geven vervolgens niet thuis, wanneer jaren later een beroep wordt gedaan op de stamceldonor om het leven van een andere zieke te redden”, zegt een woordvoerder van de donorbank.

In Nederland worden er jaarlijks 400 stamceldonor transplantaties uitgevoerd, waarvan ongeveer slechts 5% met geschikte stamceldonaties uit Nederland.

Wil je je laten testen op geschiktheid om stamceldonor te worden? Voor NEDERLAND klik je HIER, voor BELGIË klik je HIER, voorDuitsland klik je HIER voor meer informatie.


Wat zijn stamcellen?

Er zijn allerlei soorten stamcellen, maar hier praten we alleen over de bloedvormende stamcellen.
Stamcellen zijn moedercellen oftewel voorlopers van alle bloedcellen die in het bloed voorkomen, zoals rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Deze stamcellen bevinden zich in het beenmerg in de holtes van botten, delen zich voortdurend en maken steeds jonge bloedcellen. Zodra de stamcellen “rijp” zijn gaan ze naar het bloed.

Van levensbelang

Sommige mensen krijgen een kwaadaardige ziekte van het bloed, bijvoorbeeld leukemie. Om de kwaadaardige ziekte te verdrijven wordt de patiënt behandeld met chemotherapie en soms bestraling. Daarbij worden tijdens de behandeling helaas ook de goede stamcellen
gedood. Deze behandeling alleen is niet altijd voldoende. Stamcellen van een donor zijn dan nodig om de resterende zieke cellen definitief op te ruimen. De donorcellen vormen een nieuw afweersysteem en hierdoor worden gezonde bloedcellen aangemaakt en uitgeroeide kwaadaardige cellen vervangen. Voor de meeste patiënten is een transplantatie met stamcellen dus letterlijk van levensbelang.

Stamceldonor worden

Als u besluit om u aan te melden als stamceldonor, gaan wij eerst na of het veilig voor u is om stamcellen te doneren. Daartoe stellen wij u bij het invullen van het aanmeldformulier direct twee vragen. Overgewicht of een hogere leeftijd kunnen voor de donor namelijk een gezondheidsrisico betekenen bij een stamceldonatie. U kunt zich aanmelden tot de leeftijd van 50 jaar en tot en met uw 55ste jaar opgeroepen worden om stamcellen te doneren.