Het door Turkije geproduceerde gewapende onbemande vaartuig ULAQ is deze week te water gelaten en is gereed voor zeetesten. ULAQ wordt ontwikkeld door de ARES scheepswerf in Antalya in samenwerking met het Turkse defensiebedrijf Meteksan. Het woord ULAQ is ontleend aan ‘Ulak’, een belangrijke boodschapper, een gezant, in de oude Turkse wereld.
Türkiye’nin İlk Silahlı İnsansız Deniz Aracı “ULAQ” Mavi Vatan ile Buluştu!
Prototip üretimi tamamlanan ve “ULAQ” serisinin ilk platformu olan Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) suya indirildi ve deniz testleri başladı. pic.twitter.com/zYm4HDyWUc— ARES Shipyard (@ARESShipyard) February 12, 2021
Het op afstand bestuurbare, autonoom opererend vaartuig is van alle moderne technologieën voorzien en is door haar Artificiële Intelligentie in staat om zelf te leren. De ULAQ zal door de verschillende mogelijke configuraties kunnen dienen voor uiteenlopende missies variërend van (elektronische) oorlogsvoering, jamming missies, verkennings- en inlichtingen-missies, mijnenjagen, anti-onderzeeboot missies tot search & rescue missies en het blussen van branden.
De gewapende ULAQ zal uitgerust worden met vier lasergestuurde CIRIT raketten met een bereik tot 8 kilometer en twee L-UMTAS raketten met een bereik tot 8 kilometer. Met de anti-schip configuratie zou het ook mogelijk zijn om de ATMACA kruisraket van ASELSAN, dat een bereik heeft van 250 kilometer, te gebruiken op de ULAQ. De ULAQ kan worden bestuurd via mobiele voertuigen aan land of andere maritieme schepen en kan opereren in een ‘roedel’ en in samenwerking met onbemande gewapende drones zoals de Bayraktar TB-2 of de AKINCI.
Yüksek çözünürlüklü fotoğrafik istihbarat kabiliyeti ile Mavi Vatan’ın yeni habercisi: ULAQ ISR & EW.
ULAQ ISR & EW: Blue Homeland’s new messenger thanks to its high resolution photographic intelligence features.#ARESShipyard #MeteksanSavunma pic.twitter.com/FouhOYdERv
— Meteksan Savunma (@MeteksanSavunma) November 18, 2020