Home Nieuws Uitslag verkiezingen: Historische overwinning DENK, VVD grootste, PvdA vermorzeld, PVV huilende tweede

Uitslag verkiezingen: Historische overwinning DENK, VVD grootste, PvdA vermorzeld, PVV huilende tweede

Foto: Facebook / Tunahan Kuzu / DENK - verkiezingsavond 15 maart 2017: "Mooie eerste exitpoll. Hier wordt een feestje gevierd en geschiedenis geschreven".

Met 95,3% van de stemmen geteld, weet DENK zich te verzekeren van drie zetels in de Tweede Kamer, een uitslag van historische betekenis voor Nederlanders met een migratieachtergrond. De VVD eindigt als grootste partij, gevolgd door de PVV, CDA, D66, GroenLinks en SP. De PvdA eindigt met een historisch verlies.

Op het partijhoofdkantoor van DENK heerste woensdagavond blijdschap nadat de eerste uitslagen binnenstroomden. De partij had op eigen kracht, drie zetels weten te behalen. Een unicum in de geschiedenis van de parlementaire democratie in Nederland. Het is voor het eerst dat Nederlanders met een migratieachtergrond, die een eigen partij oprichtten en op eigen kracht deelnamen aan de parlementsverkiezingen, zetels bemachtigden.

Veel nieuwe partijen lukte het niet om voldoende aanhang te mobiliseren voor het bemachtigen van een zetel. ARTIKEL1 van DENK-dissident Sylvana Simons haalde de kiesdrempel niet. Evenals VNL, GeenPeil, PiratenPartij, Ondernemerspartij en Nieuwe Wegen, die niet in aanmerking komen voor een Kamerzetel.

Kuzu reageerde woensdagavond opgetogen:
Beste DENK’ers, tijdens deze campagne hebben wij het heel vaak gezegd: ‘Op 15 maart gaat er iets bijzonders gebeuren’. Op 15 maart zullen er historische, legendarische verkiezingen worden gehouden. En vandaag is het begin van de hoofdstuk in onze geschiedenis dat bestaat uit de volgende woorden: Eendracht maakt macht en diversiteit is een kracht. Het nieuwe Nederland heeft vandaag een stem gekregen in de Tweede Kamer.”

Premier Rutte van de VVD reageerde ondanks het verlies in zetelaantallen opgewekt. “We zijn voor de derde keer op rij de grootste partij van Nederland“, aldus Rutte. Rutte beoordeelde de verkiezingsuitslag ook als een halt dat werd toegeroepen aan een “Verkeerd soort populisme”. De extreemrechtse haatzaaier Geert Wilders van de PVV, die na een campagne van xenofobie en moslimhaat nipt als een zure tweede eindigde, noemde de woorden van Rutte ‘eng‘: “Wat bedoelt Rutte dan, bedoelt hij dan dat er goed en slechte populisten zijn? Ik zie mijzelf niet als populist. Hij suggereert er een beetje mee, dat slechte populisten halve nazi’s zijn ofzo. Natuurlijk had ik liever de verkiezingen van premier Rutte gewonnen. Daar heeft u gelijk in. Hij heeft nu 30 zetels, die had ik liever zelf gehad. Ik feliciteer hem daar wel mee“, aldus Wilders.

De PvdA van Lodewijk Asscher leed een ongekende nederlaag in het bestaan van de partij en eindigde met 9 zetels. Zelfs onder Ad Melkert zakte de partij niet onder de 23 zetels. In de grote steden bracht DENK de PvdA een zware slag toe. Volgens de uitslag uit Amsterdam hebben 8,5% van de mensen op de PvdA gestemd en 7,5% mensen op DENK. In Rotterdam en Den Haag werd DENK zelfs groter dan de PvdA met respectievelijk 8,1% en 7,1% van de stemmen voor DENK tegenover 6,4% en 6,5% voor de PvdA.