Home Nieuws Uitgezette journalist Ans Boersma had relatie met Syriër die voor al-Nusra vocht

Uitgezette journalist Ans Boersma had relatie met Syriër die voor al-Nusra vocht

Journaliste Ans Boersma, die donderdag tot ongewenst persoon is verklaard en uitgezet door Turkije na inlichtingen te hebben ontvangen van Nederland, is verdachte in het kader van een justitieel onderzoek. Dat meldt het Financieel Dagblad donderdag, de werkgever van Boersma sinds 2017. Zelf acht zij het mogelijk dat de uitzetting ook te maken zou kunnen hebben met een relatie die ze heeft gehad met een Syriër die voor al-Nusra heeft gevochten.

Advertentie

Boersma is volgens Turkije niet uitgezet vanwege haar journalistieke activiteiten, maar op basis van informatie van de Nederlanders overheid over banden met een terroristische organisatie.

Volgens het Financieel Dagblad zou het Openbaar Ministerie hebben verklaard dat Ans verdachte is in het kader van een justitieel onderzoek, maar dat er geen verdenking is van een terroristisch misdrijf. Zelf acht Boersma het ook mogelijk dat haar uitzetting gerelateerd zou kunnen zijn aan het feit dat zij tot zomer 2015 een relatie had met een Syriër die afgelopen herfst in Nederland werd gearresteerd vanwege een voormalig lidmaatschap van de inmiddels opgeheven Syrische militie Jabhat al-Nusra, dat door zowel Turkije als de EU als een terroristische organisatie wordt beschouwd.

Met welke voormalige strijder voor Jabhat al-Nusra Boersma een relatie had, wordt niet vermeld. Wel is duidelijk dat de relatie tot in de zomer van 2015 duurde en dat Turkije een ban op het paspoort van Ans Boersma heeft ingesteld op 5 januari 2019.

De Turkse ban kwam ruim twee weken nadat twee Syriërs in Nederland tot celstraffen werden veroordeeld voor lidmaatschap van Al-Nusra. Diezelfde Syriërs kwamen in 2015 naar Nederland en werden afgelopen herfst gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van Jabhat al-Nusra. Uit een publicatie van het OM blijkt dat één van de verdachten een hennepkwekerij in drie van de vier kamers in zijn huis had. Of het om dezelfde personen gaat, is onduidelijk.

Turkije kreeg inlichtingen Nederland over banden uitgezette journalist Ans Boersma met terroristische organisatie