Home Nieuws Ugur Sahin en Ozlem Tureci gekozen tot “People of the Year”

Ugur Sahin en Ozlem Tureci gekozen tot “People of the Year”

De Turks-Duitse wetenschappers Prof. Dr. Ugur Sahin en Ozlem Tureci die het vaccin tegen het coronavirus ontwikkelden met hun bedrijf BioNTech, zijn door Financial Times gekozen tot “People of the Year” (“Mensen van het Jaar”). De gespecialiseerde onderzoeksgebieden van de wetenschappers zijn immunologie en kankeronderzoek.

Kankeronderzoek
Het succes van Ugur Sahin en Ozlem Tureci, bij het ontwikkelen van een vaccin zo kort na het uitbreken van een wereldwijde pandemie, vindt weerklank over de hele wereld en is eigenlijk een bijproduct van hun onderzoek naar het behandelen van kanker. In 2019 publiceerde Nature over het succes van een experimenteel door BioNTech op maat gemaakt medicijn tegen kanker. Een van de personen die het medicijn kreeg toegediend zegt in de publicatie dat hij de tumor voor zijn ogen zag krimpen. Na een paar doses, kreeg hij zijn smaak terug, verminderde zijn rugpijn en op scans was te zien hoe kankercellen verminderden.

Advertentie

Kinderen van Turkse immigranten

Beide wetenschappers zijn kinderen van Turkse immigranten die naar Duitsland zijn gekomen in de jaren 60. Ugur Sahin, geboren in Iskendurun, kwam als vierjarig kind met zijn moeder naar Duitsland om zijn vader te vergezellen die op dat moment werkzaam was in de Ford autofabriek in Keulen. Ozlem Tureci is geboren in Lastrup Nedersaksen en was dochter van een chirurg in een Katholiek Ziekenhuis die emigreerde vanuit Istanbul. Tureci, die zichzelf een Pruisische Turk noemt, en Sahin, ontmoetten elkaar op het Saarland Universitair Ziekenhuis in Homburg waar ze beiden werkzaam waren. De twee trouwden in 2002 en hebben samen een dochter.

De twee wetenschappers waren gestrest nu het vaccin, dat door BioNTech met steun van de farmaceutische gigant Pfizer is ontwikkeld, na de klinische tests bij 22.000 mensen in zes verschillende landen zo breed werd uitgerold.

Terwijl de oprichters van BioNTech, de voorbije weken druk in de weer waren met papierwerk van over de hele wereld, hebben ze de TV-beelden gemist van de eerste inenting van de 90-jarige Margaret Keenan in het Verenigd Koninkrijk. Het stel, kreeg ervan te horen door berichten van hun vrienden en collega’s,” aldus FT.

Ugur Sahin behoort door de stijging van waarde in aandelen van zijn bedrijf in één klap tot de rijksten van de wereld, met een geschat vermogen van 4.3 miljard EURO. De totale waarde van BioNTech wordt inmiddels geschat op 18 miljard EURO.