Home Nieuws Twitter verwijdert trollenhordes Arabische dictaturen

Twitter verwijdert trollenhordes Arabische dictaturen

Het Sociale Mediaplatform Twitter heeft donderdag aangekondigd dat het duizenden Twittertrollen heeft verwijderd die opereerden vanuit Saudi Arabië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. De accounts waren vooral bezig met het versterken van negatieve berichtgeving over Turkije, Qatar en Iran.

Volgens Twitter zijn er in totaal meer dan 8.000 accounts verwijderd die instructies kregen van de Arabische dictaturen om berichten die Turkije in een negatief daglicht stellen verder te helpen verspreiden.

Advertentie

Een deel van het trollenleger bestaande uit 2.541 accounts was aangemaakt in opdracht van het El Fagr Netwerk in Egypte. De accounts waren bedoeld om het bereik van negatieve berichtgeving over Turkije, Qatar en Iran te vergroten. Volgens Twitter gebeurde dit in opdracht van het Egyptische regime van couppleger en dictator Abdel Fattah al Sisi.

Een ander deel van de trollenhordes, zo’n 5.350 accounts behorende bij Saudi Arabië, werden aangestuurd vanuit meerdere landen, waaronder Saudi Arabië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. De accounts werden gebruikt om het Saudische regime te prijzen en kritiek te uiten op Qatar en Turkije.

Dat de Arabische dictaturen VAE, Egypte en Saudi Arabië Twitterlegers aansturen om Turkije in een negatief daglicht te stellen, is geen verrassing. Turkije had in de democratisch gekozen president van Egypte, wijlen Mohammed Morsi, een goede bondgenoot en ziet de Egyptische couppleger en dictator Sisi niet als een legitieme machthebber. Ook met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman en de VAE kroonprins Mohammed bin Zayed staat Turkije niet op goede voet. Laatstgenoemde monarchen sturen al jaren aan op een actief vijandig buitenlandbeleid tegenover Turkije en financieren op meerdere fronten proxy-oorlogen tegen bondgenoten van Turkije. Volgens Turkije zou de Palestijnse VAE-hitman Dahlan zelfs betrokken zijn bij de couppoging in Turkije in 2016.