Home Nieuws Twitter past censuur toe voor Israël

Twitter past censuur toe voor Israël

Het sociale media concern Twitter past censuur toe voor de Israëlische staat en blokkeert de afgelopen week inhoud die te maken heeft met de geheime militaire inval van Israël in Gaza door commando’s die zich verkleedden als hulpverleners. Dat meldt Electronic Intifada, een Engelstalig nieuws- en opiniewebsite dat zich vooral richt op Palestina, Israël en de Israëlische lobby.

Advertentie

Directe aanleiding voor de censuur is het bericht over een militaire operatie van Israël in Gaza die geheim had moeten blijven. Israëlische commando’s verkleed als hulpverleners vielen Gaza binnen, maar werden ontdekt door het Palestijns verzet. De Israëli’s bliezen de aftocht onder dekking van luchtaanvallen, waarbij zeven Hamas-strijders om het leven kwamen en één Israëlische officier werd gedood. Het Israëlisch leger vroeg Israëlische media om geen beelden te publiceren die door Hamas beschikbaar werden gesteld. Media in Israël zijn verplicht om daar gehoor aan te geven. Internationale media zoals Electronic Intifada vallen echter niet onder Israëlische jurisdictie en publiceerde de beelden van de Israëlische commando’s. Tot ongenoegen van Twitter, zo blijkt nu. Het Twitteraccount van Electronic Intifada en andere media die over de geheime Israëlische infiltratie van Gaza berichten kregen deze week te maken met regelrechte censuur.

Censuur door Twitter voor Israël is niet nieuw, maar was nog nooit zo wijdverbreid als in 2018. Ook het Sociale Media platform Facebook onderwerpt zich aan censuur door Israël en verwijdert regelmatig berichten op aanwijzing van het Israëlisch regime.

Begin 2018 maakte The Intercept bekend dat Facebook accounts verwijdert op aanwijzing van Israël. De verwijderingen zouden zijn verhevigd na een ontmoeting tussen een delegatie van Facebook en Israëlische vertegenwoordigers. Die bijeenkomst werd naar verluidt voorgezeten door Israëlische minister Ayelet Shaked, die erom bekendstaat op te roepen om Palestijnse vrouwen te doden zodat ze ‘geen slangen meer baren’. De ontmoeting kwam nadat Israël de techgigant bedreigde met boetes of een blokkade in het land, wanneer het geen gehoor gaf aan aanwijzingen om accounts te verwijderen. Volgens een bericht uit december 2017 van The New York Times houden Israëlische veiligheidsdiensten Facebook in de gaten en sturen ze Facebook de berichten toe die ze beschouwen als opruiing. Facebook reageerde door het leeuwendeel ervan te verwijderen.

Facebook zegt dat het accounts verwijdert op aanwijzingen israëlische regering