Home Nieuws Twitter erkent fout en buigt voor Turkse grondwet

Twitter erkent fout en buigt voor Turkse grondwet

Twitter

Advertentie

Officieel gesprek Twitter en Turkije
De nummer twee van Twitter, Colin Crowell, heeft na een onderhoud in Ankara, de Turkse regering toegezegd dat het zich ondergeschikt zal maken aan de Turkse grondwet en verzoeken van de rechtbank om ip-adressen niet meer negeren of naast zich neer leggen.
Crowell heeft voor het gesprek met de Kennis- en informatiecommissie (BTK) en het orgaan voor Telecommunicatie (TIB), een voorgesprek gehad met twee burocraten die eerder door Premier Erdogan waren aangesteld om het officiële gesprek in goede banen te leiden.

Miscommunicatie
Crowell erkent de Turkse zienswijze van een regering die geen gehoor heeft gekregen voor de terechte klachten die men eerder heeft ingediend bij Twitter en heeft aangekondigd dat van een subjectieve kijk op klachten van de Turkse regering geen sprake meer zal zijn in de toekomst. “De problemen die we eerder hebben ondervonden, daaraan ligt slechts miscommunicatie ten grondslag”, aldus Crowell.

Gezamenlijk mechanisme
Twitter heeft bij de Turkse regering voorgesteld om een overlegorgaan op te richten, waarbij de communicatielijnen korter worden gemaakt. Er is gezamenlijk besloten om deze directe communicatielijn tussen Twitter en de Kennis- en informaticacommissie (BTK) op te zetten.

Ondergeschikt aan Turkse rechtspraak
De medewerkers van de Turkse ministeries hebben als belangrijkste probleem dat ze met Twitter hebben, aangegeven dat mensen die een cybercrime plegen en de Turkse wetten overtreden via Twitter, niet wordt aangepakt door Twitter. Dat Twitter de betreffende accounts zelfs niet sluit en faciliteert voor het aanmoedigen van anti-grondwettelijke acties van groeperingen. Twitter heeft aangegeven bij de regering dat ze de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel hebben staan, maar dat ze de zorgen van de Turkse regering wel begrijpen als het gaat om strafbare feiten. “Wij zullen de Turkse rechtbanken erkennen en alle uitspraken van rechters honoreren met betrekking tot het overhandigen van IP-adressen en het sluiten van profielen. Bovendien zullen we meewerken om niet alleen zich aan strafbare feiten schuldig makende twitteraars te verwijderen en hun gegevens te overhandigen, maar er ook voor zorgen dat deze strafbare feiten niet verder gepleegd kunnen worden op Twitter.

Geen kantoor, wel belasting betalen
De vertegenwoordigers van de Turkse regering hebben aangegeven dat de beste methode voor directe communicatie tussen Twitter en hen het best gewaarborgd kan worden, wanneer Twitter een kantoor opent in Turkije. “Maar”, benadrukten vertegenwoordigers van de regering “wanneer we de directe lijn van communicatie met Twitter hebben opgezet en het werkt, dan hoeft Twitter geen kantoor te openen.  Twitter heeft met betrekking tot het openen van een kantoor en het betalen van belasting optimistisch gereageerd. Hoewel ze niet direct de noodzaak inzien om een kantoor te openen in Turkije, zien ze wel in dat men schatplichtig is en belasting zal gaan afdragen in Turkije, maar dat het een tijd in beslag kan nemen, alvorens het juridische framewerk op zijn plaats is. Twitter heeft volgens inlichtingen, contact met verscheidene grote advocatenkantoren om juridische vertegenwoordigers in het land te hebben, waar het voorheen slechts bij monde van één buitenlandse advocaat communiceerde met de Turkse regering. BTK baas Tayfun Acarer verklaarde aan het eind van de bespreking “Er liggen meer dan 100 uitspraken van de rechter waar Twitter iets mee moet doen. Wij wensen dat niet één zaak blijft liggen en Twitter er zo snel mogelijk mee aan de slag gaat”.

American Airlines en FBI
Opmerkelijk in dat licht, is de recente overhandiging van IP gegevens van American Airlines aan de FBI en de Nederlandse politie, waarbij een 14 jarig Nederlands meisje zich voorgedaan zou hebben als een Afghaanse jongen, die op 1 juni een aanslag zou plegen. Ze melde zich binnen enkele dagen op het politiebureau in Nederland.

Vorig artikel‘Babymoordenaar’ Öcalan genomineerd voor Nobel vredesprijs
Volgend artikelAnti-Turkije activisten en Pieter Omtzigt (CDA) houden hoorzitting Tweede Kamer over Turkse betrokkenheid Syrië