Home Nieuws Twijfels over terreurplannen lelieblanke man: Hij bedoelde het waarschijnlijk gewoon als wapenhandel

Twijfels over terreurplannen lelieblanke man: Hij bedoelde het waarschijnlijk gewoon als wapenhandel

De Franse justitie twijfelt of de blanke extremist die recent werd aangehouden op de grens met Polen en Oekraïne aanslagen wilde plegen tijdens EURO 2016.

Advertentie

Tijdens huiszoekingen zouden er wel pesticiden zijn gevonden waarmee explosieven gemaakt zouden kunnen worden, maar aangezien hij de zoon van een boer is, zouden die volgens hen evengoed ook in de landbouw gebruikt kunnen worden. Bij de doorzoeking werd ook een T-shirt gevonden van de extreem-rechtse beweging Renouveau Français, maar de leider van die groep zegt nog nooit van de man te hebben gehoord.

Niet de anti-terreurafdeling van het OM in Parijs doet onderzoek naar de man die gepakt werd op de grens tussen Polen en Oekraïne met meer dan 100 kilo aan explosieven, zware aanvalswapens en duizenden kogels, maar het Openbaar Ministerie van Nancy. De 25-jarige lelieblanke man, die naar eigen zeggen een schurfthekel zou hebben aan vluchtelingen, moslims en joden, zou niet bekend zijn bij het Franse OM. Het OM ziet de zaak als een mogelijk geval van wapensmokkel.

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU, die de man oppakte, ziet de man als een ultranationalist en zegt dat de man aanslagen wilde plegen op een moskee, een synagoge, overheidsgebouwen en infrastructuur.

De Fransman vertoont veel gelijkenissen met de christelijke massamoordenaar Anders Behring Breivik die in zijn manifest meermaals refereerde aan de extreemrechtse leider Geert Wilders. Evenals Breivik, hield deze man er extreemrechtse ideeën op na en zag hij moslims als een gevaar voor de samenleving waarin hij leeft, een irrationele paranoïde waanbeeld dat Europa bedreigd zou worden door een religie. Zoals Breivik banden had met extreemrechtse bewegingen als de EDL, had ook de Franse psychopaat banden met extreemrechtse bewegingen. De Fransman, zoon van een boer, kon met gemak pesticiden verkrijgen op naam van het bedrijf, waarmee uiteindelijk explosieven gemaakt zouden kunnen worden. Ook Breivik gebruikte zijn organische boerderij als dekmantel om ongestoord zes ton meststoffen te kunnen kopen voor de explosieven die hij heeft gebruikt bij de terreuraanslagen in Noorwegen.